Η υπόθεση με το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού είναι γνωστή στο πανελλήνιο. Το Αντίβαρο ξεκίνησε μία εκστρατεία το Φθινόπωρο του 2006 με ένα πληρέστατο αφιέρωμα και μία συλλογή υπογραγών, η οποία οδήγησε σε μία χιονοστιβάδα αντιδράσεων σε ολόκληρη την κοινωνία και οριζόντια στο πολιτικό φάσμα, η οποία οδήγησε τελικά στην απόσυρση εκείνου του βιβλίου. Το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο στις προσεχείς εκλογές.
Η απόσυρση του βιβλίου τον Σεπτέμβριο του 2007, επανέφερε το προηγούμενο βιβλίο στα σχολεία και το Υπουργείο ξεκίνησε διαδικασία για την εγγραφή νέου εγχειριδίου. Το νέο αυτό σχολικό βιβλίο, γράφτηκε τελικά και μόλις πριν από 1-2 μήνες, αφού είχε εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, πήρε την τελική έγκριση από τον υφυπουργό παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και θα τεθεί στα σχολεία από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Το βιβλίο δεν αποσύρθηκε τώρα, όπως γράφτηκε από λάθος στον τύπο το προηγούμενο διάστημα μετά την τελική έγκριση του νέου βιβλίου. Το βιβλίο είχε αποσυρθεί το 2007.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο αρμόδιος υφυπουργός, ο οποίος ενέκρινε το νέο βιβλίο, είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α Πειραιώς.
Στην ίδια εκλογική περιφέρεια της Α Πειραιώς, είναι υποψήφια βουλευτής η κα. Μαρία Ρεπούση, η συγγραφέας του βιβλίου, το οποίο απέσυρε ο ελληνικός λαός με τις πάνδημες αντιδράσεις του. Η συγγραφέας, κατέρχεται υποψήφια με τη Δημοκρατική Αριστερά. Μάλιστα, κατέχει και την θέση της «υπεύθυνης παιδείας», συνεπώς διακηρύσσει εμμέσως πλην σαφώς την επιθυμία της να επανέλθει στο προσκήνιο κάποια στιγμή στο μέλλον ως επίσημος παράγοντας του υπουργείου παιδείας, και μάλιστα αυτή η επιθυμία της έχει την έγκριση του προέδρου του κόμματος κ. Φώτη Κουβέλη.
Εντωμεταξύ, είχαμε την σειρά εκπομπών του ΣΚΑΙ «1821» πέρυσι, με το ίδιο περίπου μοτίβο, αυτό του αναθεωρητισμού της Ιστορίας. Σε εκείνο το αφιέρωμα, είχε πάλι απαντήσει το Αντίβαρο με τέσσερα βίντεο-αντικρούσεις, και με πλειάδα κειμένων. Όλο το υλικό διατίθεται στο εκτενέστατο αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μάλιστα, οι απαντήσεις θα κλιμακωθούν με την έκδοση ενός βιβλίο τον Σεπτέμβριο του 2012, το οποίο συνεγράφη από συνεργάτη του Αντίβαρου και έχω την τιμή να έχω προλογίσει. Το βιβλίο θα κάνει θραύση. Ο δεύτερος πρόλογος έχει γραφτεί από πρόσωπο-έκπληξη!
Τεράστια συνεισφορά στα κείμενα απαντήσεων στο ΣΚΑΙ είχε ο φίλος και συνεργάτης του Αντίβαρου Δημήτρης Σταθακόπουλος. Ο κύριος Σταθακόπουλος έγραψε ένα εκτενέστατο κείμενο για κάθε εκπομπή, και όλα μαζί εκδόθηκαν ήδη σε βιβλίο.
Ο κ. Σταθακόπουλος κατέρχεται και αυτός υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, επίσης στην περιφέρεια Α Πειραιώς, με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σταθακόπουλος δεν προέρχεται από τα σπλάχνα του Συνασπισμού, ούτε από άλλη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει εκπονήσει διδακτορικό στον αείμνηστο Νεοκλή Σαρρή και βρέθηκε κοντά του στην κεντρώα ΕΔΗΚ (της οποίας ο Ν. Σαρρής ήταν Πρόεδρος). Η ΕΔΗΚ επέλεξε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτές τις εκλογές.
Σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή στο Κανάλι 1 του Πειραιά, αναφέρθηκε ο κ. Σταθακόπουλος και στην Μ. Ρεπούση, αλλά και στον Π. Τατσόπουλο (υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β Αθηνών) λέγοντας ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετος και με τους δύο στα θέματα αυτά. Ο δημοσιογράφος απόρησε, ειδικά με την αναφορά στον συνυποψήφιο του ίδιου κόμματος κ. Τατσόπουλο και τελικά ο Δημήτρης Σταθακόπουλος απάντησε περίπου τα εξής
«Οπως είπατε, Συνασπισμό, δηλ. πολυσυλλεκτικό όργανο με
διαφορετικές απόψεις. Εγώ άς πούμε προέρχομαι από το Κέντρο, είμαι παιδί
του Νεοκλή Σαρρή και θρησκεύομαι, ο κ. Τατσόπουλος πάλι ενδεχομένως
όχι, πλήν όμως δεν θα τους αφήσω να μονοπωλούν ούτε οι δεξιοί τον
πατριωτισμό, ούτε οι αριστεροί τον “προοδευτισμό”. Πιστεύω και έτσι
είμαι, πώς μπορεί να συνυπάρξει και ο πατριωτισμός και η παράδοση και ο
προοδευτισμός και τέτοιο παράδειγμα ήταν ο Νεοκλής Σαρρής. Δεν χρειάζεται να είσαι εθνικιστής για να είσαι πατριώτης, ούτε εθνομηδενιστής για να είσαι προοδευτικός. »
Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές προσώπων. Οι διαφορές αντίληψης μεταξύ των υποψηφίων υφίστανται, ακόμα και αν είναι αντιδιαμετρικές και εντός του ιδίου σχηματισμού. Καλούμαστε, ως πολίτες, να επιλέξουμε 300 πρόσωπα για το νέο κοινοβούλιο. Όχι το μέγεθος των στρατών των κομμάτων, τα οποία θα εισέλθουν στη Βουλή.
ΑΣ.
1 comment
Ἐὰν ὁ κραυγαλέος καί κενὸς λαϊκισμὸς τῆς περιόδου τῆς μεταπολιτεύσεως μπορεῖ νὰ ἀποκληθεῖ «πρόοδος», τότε, πράγματι αὐτὴ ἡ «πρόοδος» εἶναι ἀπολύτως συμβατὴ καὶ μὲ τὸν ἐθνομηδενισμὸ καὶ μὲ τὸν πατριωτισμό καὶ μὲ ὅ,τιδήποτε ἄλλο. Διότι εἶναι καθαρὸς μηδενισμός. Ἐκεῖνο ποὺ ἐντυπωσιάζει εἶναι τὸ θράσος τῶν μηδενιστῶν, προφανῶς ἑδραζόμενο στὸ ὀλιγάριθμο καὶ στὴν δειλία τῶν σκεπτομένων ἀνθρώπων.
Σὲ κάθε περίπτωση, κάθε κοινωνία, μήτε τῆς μοναστικῆς τοῦ Ἄθωνος ἐξαιρουμένης, ἔχει ἀνάγκη τὸ φρενοκομεῖό της. Ἡ Α’ Πειραιῶς σεμνύνεται, καὶ δικαίως, γιὰ τὸν τίτλο τοῦ φρενοκομείου τῆς Ἑλληνικῆς πολιτικῆς γεωγραφίας, τὸν ὁποῖον ἔχει κερδίσει μὲ ἐπιλογὲς ὅπως τῶν κυρίων Ἀνδρέα Ἀνδριανοπούλου ὡς βουλευτοῦ καὶ δημάρχου, Ἀριστείδη Σκυλίτση ὡς δημάρχου ἐπὶ δικτατορίας καὶ παρ’ ὀλίγον καὶ ἐκλεγμένου δημάρχου, Κωνσταντίνου Σημίτη ὡς βουλευτοῦ καὶ Βασιλείου Μιχαλολιάκου ὡς βουλευτοῦ καὶ δημάρχου, γιὰ νὰ θυμηθοῦμε μόνον τὰ πρόσφατα.