Tuesday 8 October 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Έρευνες

Αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του Αντίβαρου για τις εκλογές του Ιουνίου 2012

Δύο εβδομάδες ακριβώς πριν από τις εκλογές της 17 Ιουνίου 2012 το Αντίβαρο δημοσιεύει τα αποτελέσματα της τελευταίας του δημοσκόπησης. Συνολικός αριθμός συμμετοχών ήταν 1050 άτομα. Οι σταθμίσεις έγιναν και με βάση τις εκλογές του Μαΐου 2012 και με βάση τις εκλογές του 2009. Κάπως έτσι βρέθηκαν τα όρια για την επιρροή των κομμάτων σήμερα.

Επειδή πολλοί μας ρωτούν για την αναξιοπιστία του δείγματος, επαναλαμβάνουμε ότι οι σταθμίσεις με βάση προηγούμενες εκλογές διορθώνουν αυτήν ακριβώς την αναξιοπιστία.

Γενικώς η αναξιοπιστία ενός δείγματος οφείλεται στους εξής παράγοντες

  • στην απόκλιση του μέσου όρου πολιτικής προτίμησης του κοινού σε σχέση με το εκλογικό σώμα.
  • στην απόκλιση του δείγματος από το εκλογικό σώμα με βάση
    • την ηλικία
    • το μορφωτικό επίπεδο
    • τη γεωγραφική κατανομή

Σχετικά με τον πρώτο παράγοντα, ισχύει περισσότερο στο Διαδίκτυο από όσο σε δημοσκοπήσεις με κάλπη. Όμως μειώνουμε την επίδρασή του με τις σταθμίσεις.

Οι άλλοι τρεις παράγοντες καθιστούν πολύ δύσκολη την σωστή εκτίμηση μίας έρευνας, ακόμη και αν γίνεται με κάλπη, όταν αυτή γίνεται με τα συνήθη δείγματα (1000-2000 ατόμων) τα οποία χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες εταιρείες. Ο λόγος είναι ότι είναι απαραίτητο κάθε υπο-δείγμα (ανά ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, γεωγραφική προέλευση, και όλους αυτούς τους παράγοντες ανά δύο) να είναι εξίσου αξιόπιστο με όλο το δείγμα.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων με την πολιτική ρευστότητα κάνει κάθε δημοσκόπηση να είναι λιγότερο ακριβής. Ο λόγος είναι ότι, για παράδειγμα, στην Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 23-24% μέσο όρο τον Μάϊο και είχε μόνο 6-7% σε ορισμένους νομούς της επαρχίας. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ είχε μόνο 3% και η ΝΔ μόνο 8% στις ηλικίες 18-24, ενώ ως άθροισμα είχαν μεγαλύτερο από 40% σε κάποιες μεγαλύτερες ηλικίες, κοκ.

Αυτές οι δυσκολίες υπάρχουν προφανώς και στις ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, όμως εδώ το δείγμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο και να γίνουν καλύτερες όλες οι υπο-δημοσκοπήσεις. Οι ποιοτικοί παράγοντες που χρησιμοποιούμε στο Αντίβαρο πηγάζουν από όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του τελευταίου εξαμήνου και τις δικές τους σταθμίσεις. Συνολικά, άνω τω 4000 ανθρώπων συμμετείχαν σε όλες αυτές.

Συμπεράσματα

  • Το τοπίο κρίνεται πολύ ρευστό ακόμη μία φορά. Έτσι, δεν θα γίνει πρόβλεψη για το ποιο κόμμα προηγείται και το εύρος θα είναι αρκετά μεγάλο για τα δύο πρώτα κόμματα. Βέβαια η ΝΔ δείχνει να προηγείται στο σταθμισμένο δείγμα κατά περίπου 1.5%, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί εχέγγυο ότι θα αντικατοπτριστεί στο τελικό αποτέλεσμα. Σε άλλη περίπτωση, θα δίνονταν ίσως ένα προβάδισμα στη ΝΔ επειδή προηγείται στην προέλευση των αναποφάσιστων. Η ουσία είναι ότι πράγματι ζούμε σε ένα πολιτικό δίπολο με αδυναμία πρόβλεψης νικητή.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εισπράττει από το ΚΚΕ, τη Δημ. Αρ. και από πολύ μεγάλη μερίδα του «άλλου κόμματος» (<3% το καθένα), ειδικά των αντιμνημονιακών τα οποία συνθλίβει.
  • Η ΝΔ εισπράττει από Αν.Ελ., ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, Δράση και μικρότερες εισροές από ΠΑΣΟΚ, Δημ.Αρ. κλπ.
  • Εκτός από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ έχουμε και ένα άλλο ντέρμπυ ΚΚΕ-Χρυσής Αυγής, καθώς και μία μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα η συνεργασία Δημιουργίας Ξανά, Δράσης και Φιλελεύθερης Συμμαχίας να διαβεί το κατώφλι της Βουλής (μέσος όρος πρόβλεψης όμως κάτω από 3%)

Πίνακας

ΝΔ 24.5-32%
ΣΥΡΙΖΑ 24.5-32%
ΠΑΣΟΚ 11-13%
Αν. Ελληνες 7-8.5%
Χρυσή Αυγή 5.5-6.5%
ΚΚΕ 5.5-6.5%
Δημοκρατική Αριστερά 4-5%
Δημιουργία, Ξανά! 2.4%-3.2%
ΛΑΟΣ 1-2%
Οικολόγοι Πράσινοι 0.8%-1.5%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κοινωνία, ΕΠΑΜ 0.2%-0.5% το καθένα
Λοιπά 0.5%-1.3%

ΝΑΙ  ΟΧΙ Δεν ξέρω 
Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει
μονομερώς το Μνημόνιο;
27.5% 51.5% 20.9%
Αν κερδίσει η ΝΔ θα αναδιαπραγματευτεί το
Μνημόνιο επιτυχώς;
19.5% 64.9% 15.5%
Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνουμε στο
ευρώ;
44.5% 28.2% 27.3%
Αν κερδίσει η ΝΔ θα παραμείνουμε στο
ευρώ;
70.1% 11.5% 18.4%
Είναι καλύτερο για τη χώρα να
παραμείνουμε στο ευρώ;
55.3% 25.4% 19.3%
Θέλετε να παραμείνουμε στο ευρώ; 57.2% 31.1% 11.8%
Καταγγελία του Μνημονίου οδηγεί σε έξοδο
από το ευρώ;
36.9% 48.9% 14.1%
Είναι η έξοδος από το ευρώ μακροπρόθεσμη
λύση για τη χώρα;
41.2% 40.2% 18.6%
Είναι η τήρηση του Μνημονίου
μακροπρόθεσμη λύση για τη χώρα;
16.9% 72.0% 11.1%

Ένα ακόμα συμπέρασμα με βάση τις ανωτέρω ερωτήσεις. Το πρόβλημα της ΝΔ να συγκεντρώσει μεγαλύτερες δυνάμεις οφείλεται στην αδυναμία της να πείσει και την αναξιοπιστία της εν γένει. Στο δεύτερο ερώτημα ένα ποσοστό μικρότερο του 20% πιστεύει ότι «η ΝΔ θα επαναδιαπραγματευτεί επιτυχώς το Μνημόνιο». Ο καθένας έχει διαφορετική άποψη για το «επιτυχώς» βέβαια, όμως παραμένει μία ένδειξη αδυναμίας. Αν προσθέσουμε και τους μισούς από όσους απάντησαν «δεν ξέρω», φτάνουμε σε ένα κρίσιμο φράγμα 28% που η ΝΔ θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει, και κατά σύμπτωση αποτελεί τον μέσο όρο του εύρους που δόθηκε στην αρχή.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας απροσδιοριστίας είναι πώς θα κινηθούν οι αναποφάσιστοι τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτοί που κατά τα 2/3 κατέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάΐο. Εδώ είναι το κλειδί των εκλογών. Περίπου 6% του δείγματος δηλώνουν αναποφάσιστοι και είναι ικανό ποσοστό να κρίνουν τον πρώτο.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.