Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έφθασε η ώρα για να αρχίσουν οι συζητήσεις για πιθανή ένταξη της Αλβανίας στην Ευρ. Ένωση. Δεν γνωρίζω πού βασίζεται αυτή η αισιοδοξία των Επιτρόπων, πιστεύω όμως ότι η Ελλάς δικαιούται και υποχρεούται να θέσει συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους για να ανοίξει η συζήτηση. Η Αλβανία δεν φέρεται σωστά σε πολλά θέματα που συγκινούν τον Ελληνισμό και γενικά επιδεικνύει κακοπιστία απέναντι στην Αθήνα και στην Ελληνική Εθνική Κοινότητα, η οποία ζει εκεί.
1) Πρώτος ελληνικός όρος πρέπει να είναι η άμεση συνεργασία και παροχή αδειών εκ μέρους των Αλβανών για τη περισυλλογή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών του 1940- 41. Ορθώς το επισημαίνει η Επιτροπή Συγγενών Πεσόντων ότι οι περισσότεροι από τους 8000 αξιωματικούς και οπλίτες του έπους των Βορειοηπειρωτικών βουνών ή δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη ή βρίσκονται θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους. Από την εποχή που οι Αρχαίοι πρόγονοί μας έπαιζαν στο θέατρο την Αντιγόνη του Σοφοκλέους η τιμή προς τους νεκρούς αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για να θεωρείται πολιτισμένη μία κοινωνία. Η Αλβανία καλείται να αποδείξει εμπράκτως αν είναι πράγματι έτοιμη για να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς θεσμούς.
2) Οφείλουμε να ζητήσουμε τον μεγαλύτερο σεβασμό προς τα δικαιώματα των Ελλήνων είτε αυτοί ζουν στη Β. Ήπειρο είτε σε άλλα σημεία της χώρας. Να ξαναγίνει η απογραφή των μειονοτήτων με σαφή καταγραφή εθνικής καταγωγής και θρησκεύματος. Για την προηγούμενη απογραφή έχουμε παράπονα ότι διεξήχθη με σοβαρές παρατυπίες. γι’ αυτό και το αποτέλεσμα δεν αναγνωρίσθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και από την Οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ της Ελληνικής Μειονότητος. Θυμίζω ότι η απογραφή αυτή πραγματοποιήθηκε με μερική χρηματοδότηση από την Ευρ. Ένωση, η οποία είχε θεωρήσει νόμιμη και χρήσιμη την καταγραφή θρησκεύματος και εθνικότητος (π.χ. μέλος της Ελληνικής ή Μαυροβουνιακής μειονότητος), αρκεί αυτή να είναι προαιρετική και με τη σύμφωνη γνώμη του απογραφομένου.
3) Να ζητήσουμε από την Ε.Ε. να απαιτήσει την παύση κάθε ανθελληνικής προπαγάνδας μέσω κομμάτων, Τύπου ή σχολικών βιβλίων. Στα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία μοιράζονται ακόμη και στα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, το αλβανικό κράτος- ασχέτως του κόμματος που κυβερνά- καλλιεργεί τον μύθο της μεγάλης ή « Φυσικής» Αλβανίας, στην οποία πρέπει να περιληφθούν αρκετά εδάφη της ελληνικής Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Οι Αλβανοί των Βαλκανίων αναπτύσσουν έναν επικίνδυνο εθνικισμό με πρόσφατη έκφραση την ενοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος μεταξύ των «δύο αλβανικών κρατών», Κοσσόβου και Αλβανίας.
4) Να απαιτήσουμε να σταματήσουν οι πάσης φύσεως διοικητικές και δικαστικές μεθοδεύσεις εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Κοινότητος. Να μην ενταχθεί η ελληνικότατη Χειμάρρα σε ενιαίο Δήμο μαζί με φανατικούς μουσουλμάνους, όπως θέλουν τα Τίρανα. Να ακυρωθούν οι δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες αδικούν κατάφωρα Έλληνες ιδιοκτήτες γης καθώς και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Να ρυθμισθεί δια νόμου η επιστροφή όλων των Ναών και Μονών που κρατικοποίησε το κομμουνιστικό καθεστώς.
5) Να δηλώσουν τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα, Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό, ότι δεν συμφωνούν με τα αιτήματα των Τσάμηδων απογόνων των εγκληματιών πολέμου του 1941- 44, τα οποία ξεκινούν από τη διεκδίκηση γης στην Θεσπρωτία και φθάνουν μέχρι τη διεκδίκηση ελληνικών εδαφών στην Ήπειρο.
6) Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914, το οποίο υπέγραψαν οι Αλβανοί και οι τότε προστάτες τους Ιταλοί μετά την εξέγερση των Βορειοηπειρωτών. Να θυμίσουμε στους εταίρους μας την Αυτονομία των Ελλήνων εντός Αλβανίας που ζητούσε το μηδέποτε εφαρμοσθέν εκείνο κείμενο. Έστω κι αν έχουν αλλάξει προδήλως οι συνθήκες οι Διεθνείς Συμφωνίες δεν πρέπει να κουρελιάζονται.
Κ.Χ. 7.6.2014
5 comments
Κάπως αργά τα θυμηθήκατε όλα αυτά, κ. Χολέβα. Ήδη το 2008 (;), σε δύο χωριστές συνεδριάσεις της, η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε άνευ της παραμικρής επιφυλάξεως την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ (έχει ήδη ενταχθεί) και στην ΕΕ. Τα πρακτικά της Βουλής υπάρχουν. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΣΥΝ, ενώ κατά ΛαΟΣ και ΚΚΕ, για άλλους λόγους το κάθε κόμμα.
Μετά απ’ αυτά, αλλά και τα πρόσφατα, πολύ φοβούμαι ότι, αν πάμε τώρα να θέσομε όρους, απλώς θα γελοιοποιηθούμε.
“Κάθε πράγμα στην ώρα του κι ο κολιός τον Αύγουστο”, λέει ο λαός, κ. Χολέβα.
Κε Χολεβα ήσασταν υποψήφιος ευρωβουλευτής;
Κ. Χολέβα,
Για άλλη μία φορά απλό και εκτός χρόνου ευχολόγιο.
@Πατριώτης
Δε μιλάμε για απλούς όρους αλλά μία πιο Ελληνική εξωτερική πολιτική. Η αλλαγή στάσης δεν συνεπάγεται και γελιοποίηση. Εξάλλου στο θέμα της ΑΟΖ (ας πούμε) η Αλβανία επέδειξε τη απόλυτη αλλαγή – συμφώνησε καιμετά διαφώνησε.
@ Kostas Dimopoulos
Ποιοι είστε “εσείς”, που “Δε μιλάτε για απλούς όρους”; Εγώ το άρθρο σχολίασα και το άρθρο μιλά καθαρά για όρους και μάλιστα αυστηρούς, που πρέπει να θέσει η Ελλάς (“η Ελλάς δικαιούται και υποχρεούται να θέσει συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους για να ανοίξει η συζήτηση”).
Αν πάει ΤΩΡΑ να θέσει τέτοιους όρους, σαφώς και θα γελοιοποιηθεί, διότι τα προβλήματα αυτά δεν παρουσιάστηκαν χθες.
@ remali
Ήταν, με την ΝΔ.
Στο θέμα της ΑΟΖ, η Αλβανία αθέτησε την υπογραφή της κι εμείς έπρεπε να είχαμε προχωρήσει βάσει της υπογραφείσης συμφωνίας. Αυτό θα είχε κάνει ένα σοβαρό κράτος στην θέση μας.
Η απάντησή μου @ remali θα ήθελα να εμφανίζεται στο τέλος του σχολίου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης (edit).