Monday 30 September 2024
Αντίβαρο
Κοινωνία/Οικονομία Τηλέμαχος Μιχαηλίδης

Επιστροφή στη δραχμή. Σίγουρα;

Γράφει ο Τηλέμαχος Μιχαηλίδης.

draxmh-eurw

Έστω ότι δεν υπογράφουμε συμφωνία με τους δανειστές και δεν πληρώνουμε τη δόση του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Ακολουθούν τα εξής

Το ΔΝΤ μας δίνει 30 ημέρες περιθώριο για να πληρώσουμε τα χρήματα.

Μετά, το ΔΝΤ αξιώνει την άμεση αποπληρωμή όλου του υπόλοιπου χρέους προς αυτό.

Όλοι οι υπόλοιποι δανειστές έχουν το δικαίωμα να κάνουν το ίδιο. Εδώ μας ενδιαφέρουν οι υπόλοιπες 18 χώρες της ευρωζώνης. Χρωστάμε σε όλες αυτές τις χώρες.

Η Ελλάδα δεν δύναται να αποπληρώσει κανέναν χωρίς επιπλέον πόρους και έτσι δηλώνει επισήμως γενική χρεοκοπία και παύση πληρωμών.

Αυτομάτως μονομερώς διαγράφεται το σύνολο του εξωτερικού χρέους της χώρας

Η κάλυψη ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες σταματά. Η χώρα τίθεται αυτομάτως εκτός ευρώ και προσφεύγει στη δημιουργία νέου νομίσματος.

Πάμε τώρα στο πολιτικό σκέλος. Οι 18 χώρες προς τις οποίες η Ελλάδα θα έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της για αποπληρωμή του χρέους, θέτουν τη χώρα σε πλήρη απομόνωση: δεν μας μιλά κανείς, δε μας στηρίζει κανείς.

Ανεξάρτητα από τη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα πρακτικά θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.

Υπενθύμιση τι είναι η ΕΕ. Η ΕΕ είναι μία σύμβαση κρατών με σκοπό την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων. Εγκατάλειψη της ΕΕ σημαίνει ελέγχους στη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων. Πόσο μάλλον, αν οι συνθήκες βίαιης αποχώρησης (θα) είναι αυτές που θα είναι στην περίπτωση αυτή.

Ως προς την οικονομία αυτό σημαίνει: 3 δις λιγότερα ανά έτος που εισπράττουμε σήμερα από τη συμμετοχή μας με διάφορους τρόπους (πακέτα, ενισχύσεις, προγράμματα). Δυσχέρεια εμπορικών σχέσεων. Σήμερα, για παράδειγμα, πληρώνουμε 4 δις τον μήνα για εισαγωγές και εισπράττουμε λίγο πάνω από 2 δις για εξαγωγές. Ποιος θα συνάπτει εμπορικές σχέσεις; ποιος θα δέχεται παράδοση προϊόντων χωρίς προ-πληρωμή. Και σε ποιο νόμισμα; με ποια αξία;

Ως προς την πολιτική γενικότερα: δεν έχουμε και λίγα ζητήματα στα οποία ζητούμε την πολιτική στήριξη των εταίρων μας. Όλες οι χώρες της ΕΕ και συνολικά οι διεθνείς οργανισμοί θα αναγνωρίσουν την πΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία», θα πάψει η στήριξη για δίκαιη λύση στο Κυπριακό, θα πάψει η στήριξη στις ορέξεις της Τουρκίας (η εσωτερική κοινοβουλευτική κρίση της οποίας διαμορφώνει κατάλληλες συνθήκες εκτόνωσης σε κάποια εξωτερική κρίση με άμεσο όφελος), θα πάψει ίσως ο έλεγχος των ελληνικών συνόρων από τη FRONTEX με οδυνηρές συνέπειες. Τι θα κάνατε εσείς αν είσασταν ένας από τους 19 ανθρώπους μίας παρέας φίλων αν κάποια στιγμή ένας φίλος της παρέας σας έλεγε ότι δεν πληρώνει κανέναν από τους 18 για τα δανεικά που έχει πάρει;

Όπως αντιλαμβανόμαστε, το μέλλον της χώρας θα είναι ζοφερό.

38 comments

Γεώργιος Θεοδωρίδης 20 June 2015 at 14:53

Σωστός! δεν θα γίνη επιστροφή στην δραχμή, διότι δεν τους συμφέρει. άλλωστε δεν υπάρχουν δανειστές. η Τράπεζα κόβει το χρημα και το μοιράζει στα κράτη, στα κόμματα και στους ιδιωτες.

Reply
ναι μεν 20 June 2015 at 16:44

γιατί “αυτομάτως βγαίνουμε από το ευρω”;

Reply
Beriev 20 June 2015 at 18:29

Σωστά ας πούμε ότι τα λες στην περίπτωση αυτού του σεναρίου.

Πες λοιπόν ότι υπογράφουμε συμφωνία με τους δανειστές και πληρώνουμε τη δόση του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, κόβοντας όμως συντάξεις-μισθούς, απολύοντας δημόσιους υπαλλήλους, αφήνοντας ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, πουλώντας έναντι ευτελών ανταλλαγμάτων όλη τη δημόσια περιουσία κλπ κλπ.

Ανάλυσε μας σε παρακαλώ το μεσοπρόθεσμο μέλλον της χώρας μας και υπό αυτό το σενάριο.

Reply
Γεώργιος Θεοδωρίδης 20 June 2015 at 19:02

PROS BERIEV
Aν και δεν με ρωτήσατε…η απάντησι: η πολιτική που ξεκίνησε το 2010, θα συνεχιστη μέχρι να αδειάση η Ελλάδα από Έλληνες. ας έχουμε υπομονή. διαφορετικά να πάρουμε τα όπλα, αλλά εναντίον τίνος; ο εχθρός δεν φαίνεται, η Παγκοσμιοποίησι ξέρει τί κάνει. αφου δεν μπορουμε να ζουμε με ολιγάρκεια ει δυνατόν και αυτάρκεια αγαθων, φυσικό και επόμενο ειναι να συμβαίνουν όσα συμβαίνουν. τέλος, ούτε οι αγρότες (5% του πληθυσμου) δεν μπορουν να ζήσουν με αυτάρκεια. όλοι χρωστανε στην Τράπεζα, οπότε καλλιεργουν ό,τι τους πει η Τράπεζα.

Reply
NF 20 June 2015 at 20:26

Ο συντακτης του αρθρου θα πρεπει να θεωρει εντελως ηλιθιους τους αναγνωστες.

Δυσχέρεια εμπορικών σχέσεων. Σήμερα, για παράδειγμα, πληρώνουμε 4 δις τον μήνα για εισαγωγές και εισπράττουμε λίγο πάνω από 2 δις για εξαγωγές.)
Το πλεονασμα του ισοζυγιου υπηρεσιων(τουρισμος, ναυτιλια κλπ) αντισταθμιζει το εμπορικο ελλειμμα. Συνολικα το ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων ειναι ελαφρως πλεονασματικο ηδη απο το 2013.

Ποιος θα συνάπτει εμπορικές σχέσεις; ποιος θα δέχεται παράδοση προϊόντων χωρίς προ-πληρωμή. Και σε ποιο νόμισμα; με ποια αξία;
Το εμποριο θα γινεται οπως γινοταν μεχρι τις 31/12/2001. Και τωρα ολες οι ελληνες εισαγωγεις προπληρωνουν. Δε ζουσαμε στις σπηλιες πριν την εισαγωγη του ευρω.

Όλες οι χώρες της ΕΕ και συνολικά οι διεθνείς οργανισμοί θα αναγνωρίσουν την πΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία»,
Δε θα το κανουν, αλλα και να το εκαναν τι εγινε; Το κρατος αυτο δε θα υπαρχει για πολυ ακομα

θα πάψει η στήριξη για δίκαιη λύση στο Κυπριακο, θα πάψει η στήριξη στις ορέξεις της Τουρκίας.
Με ποιον ακριβως τροπο εκδηλωνεται η στηριξη της ΕΕ εναντι της Τουρκιας; Στην Ανατολικη Μεσογειο κουμαντο κανει ο θειος Σαμ. Ποια Γερμανια; Ο γερμανοφιλος ευρωπαϊστης Σημιτης τους Αμερικανους παρακαλαγε τη νυχτα των Ιμιων.

θα πάψει ίσως ο έλεγχος των ελληνικών συνόρων από τη FRONTEX με οδυνηρές συνέπειες.
Εδω τα σχολια περιττευουν. Οπως ειπα, ο συντακτης μας θεωρει εντελως ηλιθιους.

Reply
Απο Πλατεια βαθης 20 June 2015 at 21:52

@ Ko Θεοδωριδη :
Ας μου επιτραπει η προσθηκη. Τα όπλα κατα της ΝΤΠ, νομιζω, ειναι πραγματι η ολιγαρκεια και αυτάρκεια, μαζι με “συμβατικα” οπλα γιατι ευκολα μπορει να συμβει μια “αυθόρμητη Ελληνικη Ανοιξη”… ξερουν τι κανουν αυτοί !! Παρόλαυτα, τα παραπάνω ειναι οπλα αμύνης. Εχουμε αραγε επιθετικα όπλα;
Νομιζω πως ΝΑΙ !! …και τετοια ειναι τα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ …ειναι ο Ανθρωποκεντρικος Ελληνισμός.
Εχουμε ΧΡΕΟΣ να (αντ-) επιτεθουμε πολιτιστικα. Ηδη σε όλα τα μηκη και πλατη της Υφηλίου αναπτυσονται κινηματα κατα της ΝΤΠ και υπέρ του Ελληνισμου.

Για την οικονομια του χρονου και τοπου σας παραπεμπω στο αρθρο του κου Χασιώτη Βασ.
“Το Χρέος απέναντι στη Πολιτεία του Ανθρώπου και στη Πολιτεία της Αθλιότητας”.
καλο Σ/Κ

Reply
Beriev 20 June 2015 at 23:13

Σωστά τα λετε και σεις κ. Θεοδωρίδη.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να κάνουμε “ταμείο”;
Να δούμε τι είναι πιο συμφέρον από τα δύο κακά που μας προετείνονται ως επιλογές;

Γιατί θα πρέπει να είναι μόνη επιλογή αυτή της “ευρωπαϊκής πορείας”;

Ποιας ευρώπης όμως; Αυτής που σήμερα βαίνει προς διάλυση ηθική, κοινωνική, δημογραφική και εντός ολίγου και οικονομική;

Μήπως πρέπει να ξεφύγουμε πλέον από τα “κοραϊκά” (παλαιότερα) και “καραμανλικά” (νεώτερα) κλισέ;

Τι σχέση αλήθεια έχουμε εμείς οι Έλληνες με την άθεη και ηθικά εκφυλισμένη σημερινή Ευρώπη;

Γιατί θα πρέπει να έχουμε περηφάνεια (…”pride”) εμείς ως Έλληνες για το ηθικό κατάντημα των σημερινών ευρωπαίων;

Σε μια χώρα όπως η δικιά μας που επι της ουσίας δεν υπήρξε ποτέ αθεΐα, ούτε ως έννοια, γιατί θα πρέπει να ακολουθήσουμε σε αυτήν τους ευρωπαίους;

Και όλα τα παραπάνω χωρίς καν κάποιο (έστω και) μεσομακροπρόθεσμο απτό …οικονομικό όφελος;
Για ένα ιδεολόγημα κάποιου πολιτικού που ειπώθηκε μιαν άλλη παλαιότερη εποχή και υπό άλλες συνθήκες;

Ανήκωμεν στην Ιστορία μας.
Ανήκωμεν στην Πίστη μας.
Ανήκωμεν στο Ήθος μας.
Ανήκωμεν στο Δίκαιο μας.

Δεν ανήκωμεν πουθενά αλλού.
Ούτε στη δύση, ουτε στην ανατολή, ούτε στην άθεη και διαλυμένη σημερινή δυτική Ευρώπη.

Τότε που ο γέρος Καραμανλής μίλαγε περί Ευρώπης και δύσης, τα πράγματα ήταν ανάποδα. Η ανατολή ήταν “άθεη” και η δύση σοβαρή.

Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Και αν ζούσε ο μακαρίτης μπορεί να ήταν αυτός που θα μας απομάκρυνε από τον σημερινό οίκο ανοχής που λέγεται Ε.Ε.

Αλλά και αν αφήσουμε στην άκρη τα πνευματικά και ηθικά, ακόμα και στην οικονομία το μέλλον είναι ανατολικά.

Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε ως έθνος τι πορεία θα ακολουθήσουμε:
Συμβατή με την Ιστορία μας ή συμβατή με τα συμφέροντα και τις εμμονές μιας μικρής μειοψηφίας πλουσίων συμπατριωτών μας…

Και οι δύο δρόμοι που ανοίγονται μπροστά μας είναι στρωμένοι με δάκρυα και πόνο.
Θα πονέσουμε, αλλά τουλάχιστον ας μείνουμε στο τέλος Έλληνες.

Το απαιτεί η Ιστορία μας και τα εκατομμύρια Ελλήνων που θυσιάστηκαν ανα τους αιώνες για να μιλάμε εμείς σήμερα Ελληνικά.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 21 June 2015 at 13:16

@Γεώργιος Θεοδωρίδης 20 June 2015 at 14:53
Τοὺς καλλικαντζάρους, πού βυσσοδομοῦν σὲ σκοτεινὰ καὶ ὐγρὰ ὐπόγεια ἐναντίον τοῦ αἰωνίου Ἑλληνισμοῦ «δὲν τοὺς συμφέρει» νὰ «βγοῦμε ἀπὸ τὸ εὐρώ», διότι, ὡς γνωστόν, στὰ καταχθόνια καταφύγιά τους χρησιμοποιοῦν εύρώ, ὀπότε, κάθε Δωδεκαήμερον πού ἔρχονατι στὴν γῆ νὰ πειράξουν τοὺς ἀνθρώπους, θὰ πληρώνουν προμήθεια γιὰ τὴν ἀνταλλαγὴ τοῦ συναλλάγματος. Βέβαια, ἐπειδὴ ἡ νέα δραχμὴ θὰ εἶναι ἀκόμη χειρότερο κουρελόχαρτο ἀπὸ τὴν παλαιά, θὰ τοὺς ἔρχεται φθηνότερα ἡ Ἑλλάδα, ὁπότε θἄχουμε πιὸ πολλοὺς καλλικαντζάρους καὶ περισσότερα πειράγματα. Τοὐλάχιστον, θὰ κερδίζουμε ἀπὸ ἐκεῖνα τὰ χαρτονομίσμτα νέας δραχμῆς πού δὲν θὰ τὰ ξοδεύουν, ἀλλὰ θὰ τὰ παίρνουν μαζί τους στὸν κάτω κόσμο.

@ναι μεν 20 June 2015 at 16:44
«βγαίνουμε ἀπὸ τὸ εὐρὼ» «αὐτομάτως» διότι ἡ κυβέρνηση δὲν θὰ ἔχει πλέον ἀρκετὰ εὐρὼ γιὰ νὰ πληρώσει μισθοὺς καὶ συντάξεις. Ἄλλωστε, τὸ βλέπουμε στὸ διαρρεῦσαν πεντάμηνο, ὅπου τὸ δημόσιο ζοτίζεται ὅλο καὶ περισσότερο νὰ πληρώσει τὶς ὑποχρεώσεις του. Κάποια στιγμὴ τὸ ἀπόθεμα σὲ εὐρὼ θὰ τελειώσει.

@Beriev 20 June 2015 at 18:29
Δηλαδὴ μὲ τὴν νέα δραχμὴ, πού δὲν θὰ ἀγοράζει οὔτε χαρτί τουαλέττας (ὅπως καὶ ἡ παλαιὰ, ἄλλωστε), δὲν θὰ κοποῦν μὲ τὰ μαχαίρι συντάξεις καὶ μισθοί ; Δὲν θὰ συνεχισθοῦν οἱ ἀπολύσεις χωρὶς διατυπώσεις στὸν ἰδιωτικό τομέα ; Δὲν θὰ πουληθεῖ ἔναντι εὐτελῶν ἀνταλλαγμάτων (νέας δραχμῆς) ὅλη ἡ δημόσια περιουσία στὰ λαμόγια πού σήμερα χρωστοοῦν εύρὼ καὶ ἔχουν ἐξαγάγει ἐκτὸς Ἑλλάδος τὸ προϊὸν τῶν δανείων τους, περιμένοντας νὰ μετατραποῦν σὲ ἄνευ ἀξίας δραχμὲς τὰ δάνειά τους ;

Μοῦ φαίνεται τὸ «Ἀντίβαρο» ἔπαθε ἀκριβῶς αὐτὸ πού ἔπαθε ὁ Σαμαρᾶς. Δίνοντας βῆμα στοὺς πιὸ παλαβωμένους, νομιμοποίησε τὸν παραλογισμὸ καὶ αὔξησε τὸν ἀριθμό τους.

Reply
Γεώργιος Θεοδωρίδης 21 June 2015 at 14:55

-προς Απο Πλατεια βαθης
Ο ανθρωποκεντρισμός υπάρχει ούτως ή άλλως στον ευρωπαϊκό πολιτισμό τουλάχιστον από την Βιομηχανική επανάστασι και δω μεριά. Την Ορθοδοξία μας θα μπορούσαμε να «εξάγουμε», αλλά και πάλι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο τεχνολογικός άνθρωπος που έφτιαξε η δύση τα τελευταια 700 χρόνια. Δυστυχως, στο Βυζάντιο δεν αναπτύχθηκαν οι επιστήμες, όπως τις ξέρουμε σήμερα και η παγκοσμιοποίησι πέρασε στα χέρια των προτεσταντων και των εβραίων.
Προς Beriev
Δυστυχως, δεν υπάρχουν ανεξάρτητα έθνη ή κράτη ή έθνη-κράτη. Η παγκόσμια οικονομία απαιτει αλληλεξάρτησι όλων αναμεταξύ των και υποταγή όλων στην παγκόσμια (ή όπως αλλιως την λένε) Τράπεζα του Κόσμου (αύριο παγκόσμια κυβέρνησι). Είναι ουτοπικό να νομίζει κανείς ότι μπορουμε να αποκοπουμε από το παγκόσμιο περιβάλλον. Τέλος, οι στατιστικές λένε πως μέχρι να τελειώση ο 21ος αιωνας, θα «τελειώσουν» και οι Έλληνες, γι΄αυτό καλλίτερα να στηριχθουμε στην Οικουμενική μας Εκκλησία.

Προς Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας
Είναι ουτοπία να νομίζουμε ότι θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε στην δραχμή. Αν πουμε «είμαστε ανεξάρτητοι Έλληνες», την άλλη μέρα θα δεχτουμε επίθεσι από αλβανία, σκόπια, βουλγαρία, τουρκία (ίσως και λιβύη και ιταλία). Οπότε δεν θα έρθουν ως τουρίστες με συνάλλαγμα αλλά ως κατακτητές.

Reply
Μπαμπης Κωνσταντινιδης 21 June 2015 at 20:59

Συμφωνω με τον NF. Το κυπριακο ειναι κοματι της ελ. πολιτικης αλλα στην ΕΕ ειναι και η κυπρος που ξερει μια χαρα να κανει εξωτ. πολιτικη ….

Reply
Γεώργιος Π. 21 June 2015 at 22:04

Τό βλέπουμε ότι ο αρθρογράφος ψήφισε νδ ή πασοκ …επαναλαμβάνοντας ότι γράφουν καί λένε τά ιδιωτικά μμε. τά τελευταία χρόνια.
Τί τό νέο έχει νά μάς πεί ; Πόσες ακόμη οσφυοκάμψεις ;
Αγαπητοί συνπεριδιαβάτες τού διαδικτύου, πρός τί τά σχόλιά σας ;
Ανώφελη η πληκτρολόγησή μας …

Reply
Τηλέμαχος 22 June 2015 at 00:34

@Γεώργιος Π. εύγε! Αφού αποφασίσατε τι ψηφίζει κάποιος, δεν έχετε λόγο να διαβάζετε τι γράφει. Και μετά απορούν κάποιοι πώς έγινε και η Ελλάδα χρεοκόπησε.

@Beriev από πού συνάγετε ότι αν παραμείνουμε στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσουμε ντε και καλά την αθεΐα; υπάρχουν πολλά κράτη της Ευρώπης που δεν είναι αθεΐστικά. Βασικά, αν εξαιρέσεις τη Γαλλία όλα τα άλλα έχουν κάποιο βαθμό επιρροής της τοπικής Εκκλησίας. Γιατί τα μπερδεύετε; η ΕΕ είναι μία ένωση κρατών που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, προϊόντων και αγαθών. Δεν λέει πουθενά ότι πρέπει να επιβάλλει κάποιος την αθεΐα του ή την πίστη του.

@NF Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει πράγματι βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ειδικά επί Σαμαρά που όλοι βρίζουν. Αυτό δεν αλλάζει το το θλιβερό γεγονός ότι η χώρα παραμένει εξαρτώμενη από τις εισαγωγές της. Ο Σαμαράς παρέλαβε έλλειμμα -9% και παρέδωσε δύο πλεονάσματα 0.7% και 1%. Και η χώρα σήμερα χρειάζεται 5 δις μέτρα για να ξαναφτάσει στο 1% πλεόνασμα. Χωρίς αυτά τα μέτρα, πάει για -2% και -3%. Και με τη δραχμή ακόμη χειρότερα για καμιά δεκαετία όπως η Αργεντινή.
Για την πΓΔΜ. Ασφαλώς θα το κάνουν. Από την παρέα των 19, ο ένας θα γίνει παρίας. Μπαταξής. Οι άλλοι θα του πάνε κόντρα. Θα χάσει οριστικά μία μάχη για την οποία έχει δαπανήσει ολόκληρο το διπλωματικό του κεφάλαιο τα τελευταία 25 χρόνια. Και ρωτάτε απλώς “και τι έγινε”; οριστική διπλωματική χρεοκοπία.
Για την Κύπρο. Ρωτάτε πώς εκδηλώνεται η στήριξη; Θυμηθείτε πότε έκανε αίτηση η Τουρκία για μέλος της ΕΕ και τι χρονολογία έχουμε σήμερα. Αυτό αρκεί για αρχή.
FRONTEX. Αν η χώρα αποχωρήσει και από τη Σένγκεν, ποια η σημασία της για την Ευρώπη; λέτε να μπαίνει κανείς στην Ελλάδα από τη θάλασσα για να περάσει με αυτοκίνητο στην κεντρική Ευρώπη; όχι βέβαια. Δεν γίνεται αυτό. Ούτε για τη Βουλγαρία ενδιαφέρονται. Θέλουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς ή με καράβι στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Αν γίνονται έλεγχοι στις μετακινήσεις από Ελλάδα προς Ευρώπη, σαν να είμαστε τρίτη χώρα, γιατί να ενδιαφερθούν; λες και δεν έχουν δουλειά να κάνουν στη θάλασσα της Ιταλίας.

Πάμε και στο σενάριο αν πληρωθεί η δόση που ζήτησε ο Beriev. Πρώτα πρώτα δεν εμπιστεύομαι τους κομμουνιστές που μας κυβερνούν ότι μπορούν να μεταρρυθμίσουν τη χώρα. Δεύτερον σας ρωτώ γιατί δεν απορείτε για τον λόγο που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να κόψει μαχαίρι όλες τις πρόωρες συντάξεις και αντί αυτού προτείνει σταδιακή περικοπή τους ανά εξάμηνο, η οποία φτάνει μέχρι το 2030. Δηλαδή για 15 ακόμη χρόνια θα παράγουμε πρόωρους συνταξιούχους. Με ποια λογική στέκει αυτή η πρόταση, και μάλιστα της δήθεν κόκκινης γραμμής να κρατηθεί το ύψος των συντάξεων σταθερό; με καμία λογική. Με μόνη τη λογική ότι υπηρετούμε τους καρεκλοκένταυρους του δημοσίου. Με τέτοια μυαλά δεν θα πάει ποτέ η χώρα μπροστά. Μία σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να σκεφτεί τον ιδιωτικό τομέα. Μόνο από εκεί μπορεί να πάρει μπροστά η χώρα. Ναι, με ιδιωτικοποιήσεις θα εξορθολογιστούν οι κρατικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση Σαμαρά πάταξε μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας που δρούσε εναντίον της επιχειρηματικότητας. Πέρασε στα ψιλά επειδή ούτε ο τύπος ενδιαφέρεται να τα προβάλλει αυτά, αφού και ο τύπος κρατικοδίαιτος είναι ουσιαστικά. Το γενικότερο σχέδιο του προγράμματος είναι πολύ απλό. Πάρτε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο. Πληρώστε τους τόκους πρώτα. Το κεφάλαιο μετά. Στο μεταξύ, φτιάξτε την οικονομία σας και κάντε την ανταγωνιστική. Αν εμείς δεν το κάναμε, δεν φταίνε οι άλλοι. Εμείς φταίμε. Ο ΓΑΠ που δεν έκανε τίποτα. Ο Σαμαράς που έκανε τα πέντε από τα δέκα. Και ο Τσίπρας που ακυρώνει τα τέσσερα από τα πέντε που έκανε ο Σαμαράς. Και η χώρα γυρίζει πίσω στο σημείο μηδέν.

Reply
Χρ. Δαγρές 22 June 2015 at 10:33

Μήπως θα ήταν δυνατόν να μας δώσει ένα σύντομο βιογραφικό του ο Τηλεμαχος; Έτσι για να δούμε μέσω ποιών αναλυτικων μεθόδων οι ευσεβεις ποθοι μεταφραστηκαν σε “προβλέψεις”;

@Γεώργιο Π.
Όπως κατάλαβες ούτε ΝΔ, ούτε πασοκ. Σαμαρά και ξερό ψωμί.

Reply
Πατριώτης 22 June 2015 at 10:35

@ Τηλέμαχο

Για να έχει βελτιωθεί ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, πρέπει η χώρα να έχει αυξήσει τις εξαγωγές και μειώσει αντιστοίχως τις εισαγωγές της. Έγινε κάτι τέτοιο κι αν ναι, πείτε μου συγκεκριμένους τομείς. Παράγει η χώρα περισσότερα προς εξαγωγή, ή λιγότερα, σε σύγκριση μ’ αυτά που παρήγαγε και εξήγαγε πριν 40, ας πούμε, χρόνια; Ελέγξτε και τις εισαγωγές αντιστοίχως. «Ειδικά επί Σαμαρά που όλοι βρίζουν», τι ακριβώς άλλαξε; Διότι εδώ είχαμε ακούσει/διαβάσει ότι επί Σαμαρά είχαμε γυρίσει στο επίπεδο του 2008…

«Ο Σαμαράς παρέλαβε έλλειμμα -9% και παρέδωσε δύο πλεονάσματα 0.7% και 1%.»

Πώς δημιουργήθηκε το πλεόνασμα αυτό, παρακαλώ; Με την φορολογική λαίλαπα από την μία, και την ασυνέπεια στις υποχρεώσεις του κράτους, από την άλλη; Διότι εγώ δεν βλέπω άλλη πηγή.

«Για την Κύπρο. Ρωτάτε πώς εκδηλώνεται η στήριξη; Θυμηθείτε πότε έκανε αίτηση η Τουρκία για μέλος της ΕΕ και τι χρονολογία έχουμε σήμερα. Αυτό αρκεί για αρχή»

Προφανώς, αστειεύεσθε. Η ΕΕ ανοίγει διάλογο με τον «ΑΤΤΙΛΑ», ο οποίος κατέχει εδώ και 40 χρόνια (τότε που τον άνοιξε, «μονάχα» … τριάντα!) την μισή Κύπρο, κράτος-μέλος της ΕΕ, κι εσείς μιλάτε για αρχή που αρκεί(!!); Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν το κράτος-μέλος της ΕΕ, που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία, κι εσείς βρίσκεται ικανοποιητικό ότι η ΕΕ κουβεντιάζει μαζί της; Μα καλά, δεν ντρέπεστε λιγάκι; Νομίζετε ότι απευθύνεστε σε ανεγκέφαλα πρόβατα του μαντριού, από το οποίο προφανώς εκπορεύεσθε; Βεβαίως ευθύνες γι αυτό, ότι δηλ. η ΕΕ συζητά με την Τουρκία, φέρουν Κύπρος και Ελλάδα, διότι δεν έβαλαν ευθύς εξ αρχής βέτο το 2004, ώστε να μην δοθεί ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία. Πάντως, αν η ΕΕ στήριζε την Κύπρο, δεν θα είχε διανοηθεί να ανοίξει τέτοιο διάλογο. Θεωρείτε επίσης σαν στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την ευρωπαϊκή στήριξη της πλεκτάνης Ανάν;

«Η κυβέρνηση Σαμαρά πάταξε μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας που δρούσε εναντίον της επιχειρηματικότητας. Πέρασε στα ψιλά επειδή ούτε ο τύπος ενδιαφέρεται να τα προβάλλει αυτά, αφού και ο τύπος κρατικοδίαιτος είναι ουσιαστικά»

Και η προπαγάνδα(*) στυλ antinews καλά κρατεί. Ποια γραφειοκρατία μείωσε (προφανώς με …. «εντολή» του, ε;) ο Σαμαράς; Ο τύπος είναι κρατικοδίαιτος, όπως και τα «κανάλια» και ακριβώς γι αυτό προέβαλαν υπερμέτρως το (ανύπαρκτο) έργο της κυβερνήσεως των Σαμαροβενιζέλων, καθ’ όλην την διάρκεια της διακυβερνήσεως της χώρας απ’ αυτούς. Απορώ αν ξέρετε τι γράφετε, ή αν θεωρείτε ότι απευθύσθε σε κάφρους.

(*) Σήμερα εορτάζομε τα 353τα γενέθλια του όρου. Δημιουργός του ο Πάπας Γρηγορίου ΙΕ’ το 1662 (απ’ εδώ).

Reply
Πατριώτης 22 June 2015 at 10:47

Αντίβαρου, τυχαίο αφιέρωμα της ημέρας “Όχι στο Σχέδιο Ανάν”, το οποίο, όμως, τόσο στήριξε η ΕΕ, σε ένδειξη της υποστηρίξεως προς την Κύπριο! Πολλές συμπτώσεις σήμερα…

Reply
Τηλέμαχος 22 June 2015 at 12:16

@Πατριώτη. Απαντώ στα τρία θέματα που μου έθεσες.

Θέμα έλλειμμα. Ναι φυσικά. Με τη φορολογία το κατάφερε. Να θυμίσω λίγο πιο είναι το σχέδιο της χώρας; Πήραμε δανεικά σχεδόν όσο και το ΑΕΠ μας για να πληρώσουμε τα παλιά δάνεια. Ένα μικρό μέρος των δανεικών αυτών το αποπληρώνουμε τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος θα αρχίσουμε να το αποπληρώνουμε μετά το 2020 όταν ο στόχος για τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ επιστρέψει στο 120%. Μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αγοράσαμε 10 χρόνια. Στα 10 αυτά χρόνια η χώρα έπρεπε να προβεί σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες αρχίζουν να αποφέρουν αποτελέσματα το νωρίτερο σε μία πενταετία και η χώρα έπρεπε στο μεταξύ να κουμαντάρει τα οικονομικά της. Έπρεπε να τα φέρει ίσα βάρκα ίσα νερά. Η μεγάλη φορολογία μπήκε για το τελευταίο. Και με μηδέν πρωτογενές πλεόνασμα η χώρα παραμένει σε έλλειμμα. Γι’ αυτό οι δανειστές ζητάνε 3% και 4% πλεόνασμα. Για να ισοφαρήσουμε. Και είναι εξαιρετικά επιεικείς με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δέχονται τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1%.

Θέμα γραφειοκρατίας επιχειρήσεων και μεταρρυθμίσεις. Δες εδώ. Δες τη διαφορά πέρυσι από φέτος. Η αναφορά για το 2015 εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Δείτε και την περυσινή και την προπέρυσινη. Εκεί καταγράφονται αναλυτικά όλες οι μεταρρυθμίσεις. Σ’ αυτές οφείλεται η βελτίωση στην κατάταξη των χωρών ανά πεδίο. Δες και θα εκπλαγείς και ο ίδιος. http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/greece/

Θέμα Κύπρου. Δεν αναφέρθηκα στη λύση, αλλά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τα προσκόμματα που της τίθενται είναι απίστευτα. Μέχρι τον Σημίτη η Ελλάδα είχε βέτο στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Η Κύπρος έκανε αίτηση στην ΕΟΚ δεκαετίες μετά την Τουρκία. Η Κύπρος σήμερα είναι πλήρες μέλος και η Τουρκία βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της ενταξιακής πορείας. Της έχει γίνει σαφές ότι αν δεν αναγνωρίσει την Κύπρο δεν προχωράει τίποτα. Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια συνεχώς την καταδικάζουν. Δείτε υπόθεση Λοιζίδου και άλλες. Για το σχέδιο λύσης του 2004 η ΕΕ ως ΕΕ δεν είχε λάβει καμία θέση. Οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί πίεζαν πολύ. Το τι έλεγαν τα παπαγαλάκια των αμερικανών και βρετανών στην Ελλάδα είναι άλλο θέμα. Οι Ευρωπαίοι πλην Βρετανών δεν έλαβαν καμία θέση στο θέμα και ίσα ίσα που δέχτηκαν ότι η ένταξη της Κύπρου ήταν ανεξάρτητη της λύσης. Εξ ου και προχώρησε χωρίς πρόβλημα. Είναι αστειότητα να λέμε ότι η Ευρώπη δεν στήριξε την Ελλάδα και την Κύπρο τόσα χρόνια. Πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει στην αντίθετη κατεύθυνση. Λοιπόν. Επιμένω ότι η φοβερή απομόνωση της χώρας θα φέρει δεινά και στην Κύπρο.

Ας μην αφήσουμε τα επιμέρους θέματα να μας αποσπάσουν από το κεντρικό. Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι απόλυτα καταστροφική με οδυνηρές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

ΤΜ

Reply
Χρ. Δαγρές 22 June 2015 at 14:19

Τηλέμαχε, δεν έχεις βιογραφικό;

Μαζί με το βιογραφικό μπορείς να εξηγήσεις τι εννοείς με το “Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια συνεχώς την καταδικάζουν. Δείτε υπόθεση Λοιζίδου και άλλες.”

Υπονοείς ότι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα έπαιρναν άλλη απόφαση για τη Λοϊζίδου εάν η Ελλάδα χρεωκοπούσε απέναντι στις άλλες χωρές της ευρωζώνης;;;;

Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν ή όχι υποχρέωση να αποδίδουν δικαιοσύνη στους ευρωπαίους πολίτες ανεξαρτήτως των σχέσεων της Ελλάδος ή της Κύπρου απέναντι στα άλλα κράτη της ΕΕ;
Αν αύριο χρεοκοπήσει ο Δήμος Θεσ/κης, οι κάτοικοι της θα εχουν μειωμένα δικαιώματα στα ελληνικά δικαστήρια απέναντι στους υπολοίπους Έλληνες;

Τα σχόλια και το κύριο κείμενο και τα σχόλια σου βρίθουν μπουρδών όπως η φράση “η χώρα πρακτικά θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.”. Όμως προτού χάσω περισσότερο χρόνο με τις τερατολογίες σου θα ήθελα να έχω ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα με τις σπουδές σου και το αν είσαι μέλος/στέλεχος κάποιου κόμματος.

Η μη απάντηση δημιουργεί …. υποψίες.

Reply
NF 22 June 2015 at 14:57

@ Τηλέμαχος Μιχαηλίδης:

Οπως ειπα, μαλλον μας θεωρεις εντελως ηλιθιους. Εφοσον λοιπον φαινεται οτι ανηκεις στους σαμαρόφρονες της ΝΔ, θα πω απλως οτι εγω δεν ασχολουμαι με πολιτικα πτωματα.

Κατσε να σε σωσει η FRONTEX απο τους λαθρομεταναστες, και περιμενε τη Μερκελ να καθαρισει στην Κυπρο. Αλλα μην ανησυχεις για την ωρα, οι ΣυΡΙΖΑίοι προσκυνησαν ηδη, και συντομα θα εχουν τη δικη σας τυχη.

Δεν ηλθε η ωρα ακομα να ξεκαθαρισουμε τους λογαριασμους μας με τους δανειστες.

Reply
Τηλέμαχος 22 June 2015 at 15:31

Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Ποτέ δεν ανήκα. Στις τελευταίες 5 εκλογικές αναμετρήσεις ψήφισα 4 διαφορετικά κόμματα. Το βιογραφικό μου δεν έχω καμία υποχρέωση να το δώσω, όπως ούτε εσύ άλλωστε. Αφού σε ενδιαφέρει θα σου πω ότι έχω τελειώσει το Πολυτεχνείο, έχω μεταπτυχιακό τίτλο και δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα. Τι σχέση έχουν αυτά όμως με όσα γράφω, ένας Θεός ξέρει. Η γνωστή τεχνική να ρίχνει κανείς την μπάλα στην κερκίδα.

Δεν είπα ότι θα μας σώσει κανείς από κάτι. Είπα όσα είπα. Είπα ουσιαστικά ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981 από τον Καραμανλή είχε και πολιτικές προεκτάσεις. Είμαι ευρωπαϊστής. Έδωσα ορισμένα παραδείγματα για να δείξω αυτό το πράγμα. Τα παραδείγματα δεν είναι εξαντλητικά. Θεωρώ προφανές χωρίς να χρειάζεται απόδειξη ότι η Ελλάδα προστατεύτηκε πολιτικά από το γεγονός ότι ήταν μέλος της ΕΕ τόσα χρόνια. Θεωρώ προφανές και χωρίς να χρειάζεται απόδειξη ότι αν ο ένας από τους 19 δηλώσει ότι δεν πληρώνει τους άλλους 18, αυτό θα του επιστραφεί σαν μπούμερανγκ σε κάθε ευκαιρία. Και ανάγκη έχουμε. Δεν είμαστε η πανίσυρη χώρα. Χωρίς την υποχρέωση να δώσω αποδείξεις έδωσα ορισμένα απλά και όμορφα παραδείγματα. Αν δεν σας αρέσουν υπάρχουν δεκάδες άλλα που μπορεί να σκεφτεί ο καθένας. Το ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ μία ρήξη είναι οφθαλμοφανές.

Αν εσείς οι δύο είστε του κόμματος της δραχμής να ρωτήσω αν έχετε τίποτα χρήματα στο εξωτερικό; γιατί εγώ όσα έχω τα έχω στην Ελλάδα στις τράπεζες. Ούτε στο εξωτερικό, ούτε κάτω από το στρώμα.

Πείτε το όμως σήμερα γιατί αύριο εγώ θα πανηγυρίζω που η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές επειδή θα έχει κρατηθεί στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη ενώ εσείς θα τη βρίζετε που δεν έκανε ρήξη. Αν βέβαια δεν είστε άγρια κομματόσκυλα και το γυρίσετε. Προσέξτε λοιπόν τι γράφετε σήμερα. Επειδή εγώ δεν είμαι μεν κομματόσκυλο και έχω την ελευθερία να κάνω κριτική στον καθένα. Για σας δεν είμαι σίγουρος.

ΤΜ

Reply
Πατριώτης 22 June 2015 at 17:08

@ Τηλέμαχο

H “ουδέτερη” στάση της ΕΕ στον Σχέδιο Αναν:

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την «βαθιά της απογοήτευση» για την αρνητική ψήφο των Ελληνοκυπρίων και πρόσθεσε ότι «χάθηκε μια ευκαιρία» για την επανένωση της νήσου.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίζει «θερμά» τους Τουρκοκύπριους για το «Ναι» και προσθέτει ότι θα προσπαθήσει να βρει τρόπους για να προωθήσει την ανάπτυξη στην Β. Κύπρο” (εδώ).

Φερχόϊγκεν για το σχέδιο Ανάν : «Το καλύτερο και το πιο ισορροπημένο»

Οι αποκαλύψεις του εκνευρισμένου κ. Φερχόιγκεν

Tην στάση και τα λόγια (=> ύβρεις κατά του Παπαδόπουλου) του Φερχόιγκεν, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, την θυμάσαι (ανταποδίδω τον ενικό, το οποίο και προτιμώ);

Η δικαίωση της Λοϊζίδου από το ΕΔΑΔ θεωρείται … υποστήριξη της Κύπρου από την ΕΕ;

Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δεν βλέπω απάντηση. Μήπως δεν ομιλούμε την ίδια γλώσσα;

Για το αν και τι άλλαξε, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, υπάρχει ολόκληρος διάλογος εδώ. Οι δείκτες της του “Doing Business” δεν μού τίποτε.

Λυπάμαι, υποτιμάς την νοημοσύνη μου και όχι μόνο, ως φαίνεται, την δική μου.

Reply
Χρ. Δαγρές 22 June 2015 at 17:09

@ Τηλέμαχος

H συντριπτική πλειοψηφία αυτών που αναφέρεις ως “παραδείγματα” είναι μπούρδες. Γι’αυτό εξάλλου και αποφεύγεις να απαντήσεις στα ερωτήματα που σου έθεσα, πολύ συγκεκριμένα.

Σε ξαναρωτώ λοιπόν: Υπονοείς ότι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα έπαιρναν άλλη απόφαση για τη Λοϊζίδου εάν η Ελλάδα χρεωκοπούσε απέναντι στις άλλες χωρές της ευρωζώνης;;;;

Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν ή όχι υποχρέωση να αποδίδουν δικαιοσύνη στους ευρωπαίους πολίτες ανεξαρτήτως των σχέσεων της Ελλάδος ή της Κύπρου απέναντι στα άλλα κράτη της ΕΕ;
Αν αύριο χρεοκοπήσει ο Δήμος Θεσ/κης, οι κάτοικοι της θα εχουν μειωμένα δικαιώματα στα ελληνικά δικαστήρια απέναντι στους υπολοίπους Έλληνες;

Ουσιαστικά τα “παραδείγματα” σου δεν είναι άλλο από ευσεβείς πόθοι που προσπαθείς να τους μετατρέψεις σε τρομοσενάρια. Η επιμονή μου για το βιογραφικό σου αφορά τις σπουδές: αν είχες σπουδάσει πολιτικές επιστήμες ή νομικά, τότε δεν θα ήταν απλώς ανοησίες αλλά επικίνδυνη προπαγάνδα. Όπως για παράδειγμα η φράση “η χώρα πρακτικά θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ” [γύρω από την οποία χτίζεις ένα κάρο ανοησίες για FRONTEX, την ένταξη της Τουρκίας, τη Λοϊζίδου, το Σένγκεν, τα πλοία που πιάνουν ή όχι Πειραιά]. Όλα αυτά δεν αποτελούν άλλη απόδειξη παρά για το ότι δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς. Όλα συμπλέκονται σε μια θολή μάζα στο μυαλό σου, εκθέτοντας τη γύμνια των επιχειρημάτων σου. Ή μάλλον, τη γύμνια της απουσίας τους.

Το να επαναλαμβάνεις “θεωρώ ότι δεν έχω την υποχρέωση να αποδείξω …” δεν σημαίνει τίποτα. ΕΧΕΙΣ την υποχρέωση να αποδείξεις που εδράζουν οι εικασίες σου. Σε ποιούς ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ και ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ. Αρχικά, να εξηγήσεις τι σημαίνει “η χώρα πρακτικά θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ”.

“Πρακτική αποχώρηση” δεν υπάρχει! Μία χώρα είτε ΕΙΝΑΙ, είτε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μέλος της ΕΕ. Εφόσον, κανείς δεν ζητάει την αποχώρηση από την ΕΕ αλλά μόνο από την ευρωζώνη, και δεν υπάρχει τρόπος αποπομπής κάποιου κράτους από την ΕΕ, τότε η “πρακτική αποχώρηση” είναι κενό γράμμα. Αέρας κοπανιστός. ΜΠΟΥΡΔΑ προπαγανδιστική!
Από τη στιγμή που ένα κράτος είναι μέλος της ΕΕ, έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τις υπόλοιπες – το ίδιο και οι πολίτες του [η μπούρδα με τη Λοϊζίδου – που είναι πολίτης Κύπρου – είναι επικών διαστάσεων, δεν τη συνεχίζω για να μην ξεφτυλιστείς κι άλλο].Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι χώρες που θα θεωρήσουν ότι θίγονται είναι να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της Ελλάδος. Αυτά για Σένγκεν, FRONTEX και τα τοιαύτα είναι για μικρά παιδιά.

Ελπίζω μόνο να είσαι κάτω από 30 – αυτό θα ήταν μια κάποια δικαιολογία.

ΥΓ Κομματόσκυλο ούτε είμαι, ούτε ήμουν ποτέ.
Υπήρξα για λιγότερο από 2 χρόνια στέλεχος των Νέων Οριζόντων της Πολιτικής Άνοιξης στο ΑΠΘ – χωρίς να έχω προϋπάρξει σε άλλη κομ. οργάνωση, και φυσικά όχι στη ΔΑΠ. ¨Εφυγα χαρούμενος – χωρίς να έχω το παραμικρό όφελος [και πιο θα μπορούσε να είναι άλλωστε] πέρα από το ότι είχα πάρει μια καλή ιδέα για την ποιότητα του σπιθαμιαίου αρχηγού της.

Κι όμως κατόρθωσε να με απογοητεύσει. Θεωρούσα ότι τουλάχιστον είχε την αξιοπρέπεια να σεβαστεί τη μνήμη της Πηνελόπης Δέλτα αλλά δυστυχώς δεν τον εμπόδισε από το να μετατραπεί σε κατοικίδιο της Μέρκελ. Και μάλιστα κατοικίδιο επιδείξεων όπως απέδειξε το τσίρκο της επίσκεψης της στην Αθήνα.

ΥΓ-2 Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το εάν είναι πραγματική η ταυτότητα σου, και δεν είσαι κομματικό τρολλάκι. Τη δική μου τη γνωρίζει το “Αντίβαρο”, πάντως.

Reply
Πατριώτης 22 June 2015 at 17:12

“Οι δείκτες της του “Doing Business” δεν μού τίποτε”

Διόρθωση: δεν μού λένε τίποτε.

Reply
Χρ. Δαγρές 22 June 2015 at 17:13

Ακόμη, να σου θυμίσω μικρό ευρωλιγούρι, ότι και η Ελλάδα – ως μέλος της ΕΕ – έχει το δικαίωμα του βέτο!

Εάν συμβεί η ρήξη λοιπόν, καλό θα ήταν να παίξουν μπάλα με σύνεση οι Ευρωδυνάστες, γιατί μπορούμε να τα κάνουμε πουτ@ν@ όλα… Κατάλαβες νεοραγιά;

Reply
Τηλέμαχος 22 June 2015 at 18:58

Μα τι είσαι εσύ Χρ. Δαγρέ; Δηλαδή το 70% του ελληνικού λαού προτιμά το ευρώ αλλά αν δούμε έναν μπροστά μας αυτός πρέπει ντε και καλά να είναι τρολλάκι, δηλαδή σχεδόν ανύπαρκτο πρόσωπο. Τόσο δεν μπορείς να συζητήσεις με ανθρώπους και τους θεωρούς όλους ελέφαντες. Τι να πω πια. Ελπίζω να σε ικανοποίησε ότι δεν σπούδασα νομικά ή οικονομικά αλλά ήμουν πρωτοδεσμίτης και σπούδασα στο Πολυτεχνείο. Είμαι πρακτικός άνθρωπος και δεν χρησιμοποιώ νομική ορολογία. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι λάθος όχι ο όρος αλλά η έννοια της πρακτικής αποχώρησης. Τι σημαίνει αυτό; το έγραψα ήδη. Σημαίνει ότι οι 18 πρώην σύμμαχοι και εταίροι δεν θα σου μιλάνε και θα σου κάνουν τη ζωή πατίνι. Σκεφθείτε ξανά την αναλογία. Είστε 19 φίλοι. Ο ένας σας κλέβει όλους. Δεν τον κάνετε πέρα; Με όποιο τρόπο θέλετε. Λέγεται απομόνωση. Δες πιο πάνω.

Εντάξει, το παράδειγμα με το δικαστήριο ίσως ήταν λάθος. Δεν εννοούσα όμως ότι θα έβγαινε άλλη απόφαση. Αυτό ήταν παρανόηση. Εννοούσα το δικαίωμα να αποτανθεί κανείς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το όλο επιχείρημα δεν αλλάζει. Ότι δηλαδή απο΄τη συμμετοχή μας στην Ευρώπη είχαμε πολιτικά οφέλη. Αυτό ισχύει και σε όλα τα θέματα, αλλά και σε σχέση με το παράδειγμα της Κύπρου και της Τουρκίας. Τα προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τα ξεπερνάμε; την πλήρη ένταξη της Κύπρου; Το ίδιο και με τα Σκόπια. Σκόπια και Αλβανία θα ενταχθούν κι εμείς θα είμαστε πρακτικά εκτός. Δεν είμαι νομικός να γνωρίζω λεπτομέρειες και όρους. Είμαι μηχανικός και κοιτάζω το οικοδόμημα. Το οικοδόμημα στην προκείμενη περίπτωση είναι οι εταιρικές σχέσεις με 18 κράτη στους οποίους χρωστάμε και στο βασικό σενάριο υποθέτουμε ότι αποφασίζουμε να μην τους πληρώσουμε.

Ξαναλέω όμως. Γράψτε. Γράψτε κι άλλα σήμερα. Σε λίγες μέρες θα έχουμε συμφωνία με τους δανειστές. Εγώ θα είμαι χαρούμενος και εσείς θα φωνάζετε εναντίον της κυβέρνησης.

Πάμε τώρα στο doing business. Στο Starting a business η Ελλάδα ήταν στη θέση 57 το 2014 και πήγε στη θέση 52 το 2015. Βέβαια, αυτές οι 5 θέσεις δεν είναι εύκολο να τις περάσεις. Στο Registering Property ήταν στη θέση 170 το 2014 και πήγε στη θέση 116 το 2015. Σ’ αυτές τις δύο κατηγορίες, όπως και στην κατηγορία Enforcing Contracts έχει ticks που σημαίνει ότι έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εξηγούν στη μελέτη τους με λεπτομέριες. Αυτά λοιπόν δεν έγιναν τυχαία, ούτε από μόνα τους. Στο Starting a business το 2012 η Ελλάδα δεν καταγράφονταν καν σε ποια θέση ήταν. Αλλά αν συγκρίνει κανείς μέσα στο κείμενο της μελέτης με άλλες χώρες που είχαν παρόμοιες επιδόσεις, συγκριτικά την τοποθετεί κανείς στη θέση γύρω στο 140 με 150. δηλαδή ανεβήκαμε περίπου 90-100 θέσεις μέσα σε 2-3 χρόνια.

Πάμε τώρα εδώ http://www.doingbusiness.org/Custom-Query/greece
Στη στήλη Cost (% of income per capita) στο Starting a business βλέπουμε ότι από ένα ποσοστό 32.7% το 2004, και 20.5% το 2013 (αρχές του 2013), έπεσε μόλις στο 2.2%

Επιμένω να καταλήγω στην άποψη ότι μία αποτυχία συμφωνίας και μία επιστροφή στη δραχμή θα ήταν επικίνδυνη.

ΤΜ

Reply
Kostas Dimopoulos 22 June 2015 at 19:55

@ Admin

Θεωρώ ότι το σχόλιο του “Χρ. Δαγρές” θα έπρεπε να ελεγχθούν περισσότερο….

Reply
Kostas Dimopoulos 22 June 2015 at 20:11

….τα σχόλια….

Reply
Χρ. Δαγρές 22 June 2015 at 22:02

@Kostas Dimopoulos

Μπορείς να γίνεις πιο σαφής σε παρακαλώ; Τι έλεγχο θα έπρεπε να κάνει ο admin στα σχόλια μου? ορθογραφικό; στο συντακτικό; στο περιεχόμενο;

Μπορείς να δώσεις κάποια παραδείγματα;

Reply
Χρ. Δαγρές 22 June 2015 at 22:43

Το παράδειγμα με το δικαστήριο και την Λοϊζίδου δεν ήταν απλώς λάθος – ήταν ένδειξη ασχετοσύνης.

Η Λοϊζίδου προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ΔΕΝ είναι όργανο της ΕΕ αλλά του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχουν 47 μέλη. Άλλα λόγια ν’αγαπιώμαστε δηλαδή.

Ναι, ναι … ξέρω. Πάλι δεν τρέχει τίποτα και θ’αρχίσεις να πηδάς από το ένα θέμα στο άλλο για να καταλήξεις “ευρώ πάση θυσία ή χανόμαστε”…

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C_%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF_%CE%91%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%AF%CE%BD%CF%89%CE%BD_%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 23 June 2015 at 08:50

@Τηλέμαχος Μιχαηλίδης
Βλέπετε πόσο δύσκολο εἶναι νὰ τὰ βάζει κανεὶς μὲ τὸν παραλογισμό ; Χρειάζεται νὰ προετοιμάζεται κανεὶς πολύ καλύτερα ὅταν ἔχει κανεὶς νὰ κάνει μὲ τρελλαμένους. Τοὐλάχιστον 95% τῶν Ἑλληνικῶν σπιτικῶν ἔχει κάτι νά περιμένει κάθε μῆνα ἀπὸ τὸ εὐρύτερο δημόσιο. Τριάμισυ ἑκατομμύρια εἶναι μόνον οἱ ἀπασχολούμενοι στὸ εὐρύτερο δημόσιο καὶ οἱ συνταξιοῦχοι. Αὐτὸ εἶναι, πλέον, τὸ μόνο σταθερὸ καὶ προβλέψιμο κομμάτι τοῦ εἰσοδήματός τους. Δὲν εἶναι παράλογο νὰ θέλουν νὰ τὸ διατηρήσουν. Μὲ τὴν δραχμή, νομίζουν ὅτι θὰ μποροῦν νὰ ἀποσποῦν πραγματικοὺς οἰκονομικοὺς πόρους ἀπὸ τοὺς συμπολίτες τους πιὸ εὔκολα. Ἀπατῶνται δεινῶς, ἀλλὰ αὐτὸ δὲν σημαίνει ὅτι μποροῦν καὶ νὰ τὸ κατανοήσουν.

Reply
Γεώργιος Π. 23 June 2015 at 20:36

@Τηλέμαχο.
Επανέρχομαι κατόπιν αρκετών σχολίων φιλίων καί μή.
Δέν ”αποφασίζω” τί ψήφισε ή ψηφίζει κάποιος ,ώστε νά ή νά μή τόν διαβάσω. Αυτό τό συμπέρανα από
αυτά πού διάβασα.
Νά προσθέσω όμως ακόμη ,ότι διαφωνώ στά εξής:
Γιά τόν κρατικοδίαιτο τύπο ,πού παρέλειψε νά διαφημίσει τήν επιτυχία Σαμαρά σχετικά μέ τό έλλειμμα,
λές νά τούς διέφυγε;
Έχεις άσχημη εικόνα γιά τούς συμπατριώτες σου ,όταν λές γιά τόν έναν πού κλέβει τούς δεκαοκτώ…
Αγνοείς τίς έρευνες καί συγκρίσεις εντός τής Ε.Ε. γιά τό πόσο εργάζονται ,καί τό πόσο αμοίβονται οι εργαζόμενοι…
Υπάρχει στό διαδίκτυο μία ταινία τών Πορτογάλων πρός τούς Γερμανούς,τήν οποία βέβαια οι τελευταίοι δέν τήν πρόβαλαν.Εάν αλλάξεις τίς σημαίες,κάλλιστα θά πιστέψεις ότι είναι Ελληνική.
Τήν ίδια λάσπη πέταγαν καί γιά τούς Πορτογάλους…
Επίσης κάθε χρόνο βγάζουν συγκριτικά ,τίς περιπτώσεις πού ανακαλύπτουν ατασθαλίες καί απατεωνιές,
καί εδώ πάλι είμαστε κάπου στήν μέση, μέ πρώτη χώρα ( γιά δύο χρονιές πού έτυχε νά τήν διαβάσω),
τήν Γερμανία…
Καί τελικά αγαπητέ, πώς έφθασε η χώρα μας εδώ ;
Ποιανών οι πολιτικές ρήμαξαν τήν παραγωγή,τήν όποια βιομηχανία είχαμε, ποιοί διαμόρφωσαν τόν σύγχρονο Έλληνα όπως είναι τώρα;
Όχι οι κομμουνιστές πάντως.Άν καί η τωρινή κυβέρνηση είναι αριστερή,οι κομμουνιστές δέν είναι μέσα…
Τελικά όμως γιά ποιά Ευρώπη μιλάμε; Σέ ικανοποιεί αυτή πού βλέπεις; Μάλλον ,γιά δηλώνεις ευρωπα’ι’στής.
Καί υποστηρίζεις ότι θά ήταν καλλίτερα τά πράγματα , άν έμενε οΣαμαράς καί έκανε καί τά άλλα πέντε πού δέν έκανε; Ήμαρτον δλδ.
Τώρα άν καθόμαστε καί μετριόμαστε μέ doing business, ok. American dream, yeah baby.
Χωρίς νά υποτιμώ τήν ευγενή καί φιλόπατρι ανησυχία σου ,θά συμβούλευα λιγότερη τηλεόραση,καί εντρύφηση σέ αρθρογραφία καί βιβλιογραφία εγχώρια καί διεθνή,διάφορων απόψεων(από τήν δική σου)…όχι υποχρεωτικά κομμουνιστών…
Κε Γεωργάνα, όταν μετρηθήκαν οι δημ.υπάλληλοι βρέθηκαν λιγότεροι από αυτά πού διέδιδαν τά μμε.
Καί πρόσφατα γνωρίζουμε (από τόν τύπο),ότι έχουμε τούς λιγότερους δημ.υπ.στήν Ευρώπη αναλογικά μέ τόν πληθυσμό.
Καί αυτό τό πρόβλημα μέ τήν νοοτροπία τού κράτους -τροφού, άν καί
παλαιόθεν υπαρκτό,οι κυβερνήσεις τών τελευταίων δεκαετιών τό εξακόντησε στά ουράνια.
Δέν είμαι δημ.υπ. καί δέν είμαι σίγουρος άν είμαι τρελλαμένος .

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 24 June 2015 at 11:23

@Γεώργιος Π. 23 June 2015 at 20:36
Οἱ συνταξιοῦχοι (2,7 ἑκατομμύρια σὺμφωνα μὲ τὸ ἐπιβληθὲν άπὸ τὴν τρόϊκα σύστημα «ΗΛΙΟΣ») εἶναι, λέτε, σὲ ἀριθμὸ ἱκανοποιητικὸ ὥστε νὰ μποροῦν νὰ τοὺς συντηροῦν οἱ περίπου ἰσάριθμοι ποὺ άκόμη ἐργάζονται ἐκτὸς εὐρυτέρου δημοσίου ; Καὶ οἱ ἀμειβόμενοι ἐντὸς εὐρυτέρου δημοσίου νομίζετε ὅτι προσφέρουν ὅλοι «κοινωνικῶς ἀναγκαία», κατὰ Μάρξ, ἐργασία ; Κάθε μέρα σχεδὸν εἶμαι σὲ γραφεῖα ὑπηρεσιῶν τοῦ εὐρυτέρου δημοσίου. Συνιστῶ στοὺς ἐνδιαφερομένους καὶ ρέκτας τὸ κόσμημα τῆς συλλογῆς μου, τὰ γραφεῖα τῆς ΕΥΔΑΠ Ἁγίας Παρασκευῆς, αὐτὰ στὸν δεύτερο ὄροφο στὴν Λεωφόρο Μεσογείων, άριθμὸ 419. Ἡ ἀτμόσφαιρα εἶναι μονίμως ἠλεκτρισμένη ἀπὸ τὴν ἀεργία. Εἶναι πολύ σκληρὸ νὰ περνᾶ ἡ ζωὴ μπροστά σου κι ἐσὺ νὰ μὴν κάνεις τίποτε.
Καί, ἐὰν φταῖνε «οἱ κυβερνήσεις τῶν τελευταίων δεκαετιῶν», τί ἔλεγαν οἱ ἀντιπολιτεύσεις τῶν τελευταίων δεκαετιῶν ; Ἀπ’ ὅσο θυμᾶμαι, ἰδίως οἱ άριστερώνυμες καὶ κομμουνιστώνυμες, παραπονοῦνταν μονοτόνως γιὰ «ἐλλείψεις προσωπικοῦ». Συνεπῶς, δικαιοῦνται νὰ ὁμιλοῦν ἀκόμη λιγώτερο καὶ ἀπὸ τὶς κυβερνήσεις γιὰ τὴν ἀεργία στὸ εὐρύτερο δημόσιο. Καί, φυσικά, λιγώτερο ὅλων δικαιοῦνται νὰ παραπονοῦνται οἱ ψηφοφόροι πού ἀνέδειξαν τέτοιες κυβερνήσεις και τέτοιες άντιπολιτεύσεις.

Reply
Δημήτριος Ἰωαννίδης 24 June 2015 at 19:55

Τελείως ἀστήρικτο τό ἄρθρο.
Τό λέω ἐπειδή ἔζησα τήν ἐποχή τῆς δραχμῆς.
Σπούδασα, μέ λιτότητα, ἀλλά σπούδασα· μέ δραχμές.
Ἀνέθρεψα καί σπούδασα στήν τριτοβάθμια ἐκπαίδευση, σέ διαφορετικές πόλεις τέσσερα παιδιά·-μιά περίοδο δέ τριῶν χρόνων τρία παιδιά συγχρόνως, σέ τρεῖς διαφορετικές πόλεις-· μέ ἕνα μισθό σέ δραχμές.
Στήν Εὐρωεποχή, εἶναι παραπάνω ἀπό σίγουρο, ὅτι κάτι τέτοιο θά ἦταν ἀδύνατο.
Γιά τόν λόγο αὐτό ἀπορῶ, ὁπού ὑπάρχουν Ἕλληνες πού ἐξορκίζουν, ὅπως ὁ συμπαθής συντάκτης τοῦ ἀνωτέρω ἄρθρου, τήν ἐπάνοδο στό ἐθνικό μας νόμισμα, τήν δραχμή.
Ἀναρωτιέμαι·
Μήπως ἀρεσκόμαστε νά εἴμαστε ὑπό κηδεμονίαν;
Ἀλλά σ’αὐτή τήν περίπτωση θά χρειασθεῖ νά ἀπαντήσουμε σέ ἄλλα εὔλογα ἐρωτηματικά.

Οἱ νουνεχεῖς ἄς τά θέσουν εἰς ἑαυτούς κι’ ἄς ἀπαντήσουν.

Reply
Kostas Dimopoulos 24 June 2015 at 20:40

@ Χρ. Δαγρές

Εάν δεν καταλάβατε αγαπητέ που θα έπρεπε να ελέγχεσθε, λυπάμαι….Δεν έχω θέμα με την επιθετικότητα σας, την αλόγιστη χρήση ενικού αλλά οι χαρακτηρισμοί τύπου “ευρωλιγούρι” με ενοχλούν.

Ναι, είμαι κι εγώ…και από κάποιον σαν εσάς το θεωρώ ΕΠΑΙΝΟ!!!

@ Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας

Εδώ μαζί σας 100% !!!

@Γεώργιος Π.

Πότε μετρήθηκαν πραγματικά οι δημ.υπάλληλοι;;;; Φυσικά και ήταν λειψό το νούμερο, βλέπε “άδειες” πάσης μορφής και διάρκειας, κοπάνες κλπ. Γιανα μετρηθούν πρέπει να τους βρεις…..

Reply
Γεώργιος Π. 25 June 2015 at 02:04

Θέλω νά πιστεύω ότι αντιλαμβανόμαστε (;) τίς βαθύτερες αιτίες πού φθάσαμε εδώ.
Η έλλειψη ΠΑΙΔΕΙΑΣ. :
Σημαίνει απουσία κοινωνικής συνείδησης , απουσία πολιτικής συνείδησης , απουσία πολιτών.
Κάποτε λοιπόν , πρίν πολλά πολλά χρόνια,τά μέρη πού σήμερα ονομάζεται Ελλάδα ,έγιναν επαρχίες τής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Μετά από μερικούς αιώνες ,άλλαξε ο ιδιοκτήτης , πού πλέον λέγεται Ανατ.Ρωμαική Αυτοκρατορία .Πέρασαν κι’άλλοι αιώνες,ήρθε η σειρά τής Οθωμανικής αυτοκρ.νά κυριεύσει τό τόπο καί τούς κατοίκους του.
Έτσι λοιπόν ,κάποια στιγμή ,σέ κάποια από τίς πολλές αποτυχημένες εξεγέρσεις ,ήρθε η συγκηρία,
-κάτι ο φιλελληνισμός ,κάτι τό ροκάνισμα τής Οθωμ.αυτοκρ. ,βοηθούν οι ευρωπαίοι ,καί δημιουργείται
τό Ελλαδικό κράτος,μικρότερο από αυτό πού είναι σήμερα…
Μόλις διαμορφώνεται ,αυτό τό κρατίδιο φυλακίζει τούς περισσότερους αρχηγούς τής εξέγερσης,καί άλλους απλά τούς απαξιώνει…δημιουργώντας τρία πολιτικά κόμματα, Φιλο-γαλλικό Φιλο-αγγλικό καί Φιλο-ρωσικό…
Μέ βασιλέα βαυαρό,γιά νά γνωρίζουμε ποιός είναι ο νέος ιδιοκτήτης τού τόπου .
Έτσι σιγά-σιγά ,πλησιάζουμε στό σήμερα, μέ μιά εναλλαγή Άγγλων καί Αμερικανών.
Αγαπητοί μου , η επανάσταση δέν ξέρω άν τέλειωσε , αλλά δέν ολοκληρώθηκε.
Μέ καποια επεξεργασία ακόμη , είναι σχετικά εύκολο νά κατανοήσουμε καί τούς κυβερνώντες,καί τόν λαό γιά τά χάλια τους (μας).

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 25 June 2015 at 09:58

@Δημήτριος Ἰωαννίδης 24 June 2015 at 19:55
Ἐὰν θέλετε, μπορεῖτε νὰ μᾶς ἀναφέρετε σὲ ποιάν χρονικὴ περίοδο σπουδάσατε τὰ παιδιά σας στὴν τριτοβάθμιο ἐκπαίδευση ;

@Γεώργιος Π. 25 June 2015 at 02:04
Συμφωνοῦμε ὅτι ἔχει σημασία ἡ παιδεία (ὄχι τόσο ἡ ἐκπαίδευση) τῶν πολιτῶν.
Δύο ἐνστάσεις :
Συνήθως, ὅσοι ἀποδίδουν τὰ προβλήματά μας στὴν ἔλλειψη παιδείας, τὸ κάνουν ὥστε νὰ παραπέμψουν κάθε τρέχουσα προσπάθεια νὰ διορθώσουμε τὸ παρὸν στὸ ἀπώτατο μέλλον.
Δεύτερον, γιατί ἡ Κύπρος, μὲ πολλαπλῶς χειρότερες προοπτικὲς ἀπὸ τὴν κυρίως Ἑλλάδα μὲ κάθε μέτρο, δὲν ἔχει τὰ ἴδια χάλια μὲ μᾶς ; Γιατί οἱ Ἕλληνες, ὅταν φεύγουν ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα, εἶναι κατὰ κανόνα ὑποδειγματικοὶ πολίτες ἄλλων χωρῶν ; Δέν τοὺς λείπει ἐκεῖ ἡ νομιζομένη ἀπὸ μερικοὺς πανάκεια τοῦ ἐθνικοῦ νομίσματος ;

Reply
Χρ. Δαγρές 25 June 2015 at 12:26

@Kostas Dimopoulos

“Δεν έχω θέμα με την επιθετικότητα σας, την αλόγιστη χρήση ενικού αλλά οι χαρακτηρισμοί τύπου “ευρωλιγούρι” με ενοχλούν.

Ναι, είμαι κι εγώ…και από κάποιον σαν εσάς το θεωρώ ΕΠΑΙΝΟ!!!”

Aν “δεν έχεις θέμα” – όπως ισχυρίζεσαι – με την “επιθετικότητα” και την “αλόγιστη” (???) χρήση ενικού απορώ γιατί το αναφέρεις. Και εγώ δεν έχω θέμα με πάρα πολλά, αλλά δεν τα απαριθμώ με την πρώτη ευκαιρία …

Eπίσης, θα μπορούσες να λύσεις την εσωτερική σου σύγκρουση για το “ευρωλιγούρι” για να γνωρίζουμε οι πιστοί σου αναγνώστες; Σε ενοχλεί ή το θεωρείς έπαινο;

Εγώ πάντως δεν ενοχλούμαι καθόλου από τις απόψεις σου. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σε πονούν αυτά που γράφω – άρα κάνω κάτι σωστά.
Για την ακρίβεια, αν κάποια στιγμή αιστανθείς ότι μπορεί να συμφωνείς με κάτι που έχω γράψει, σε παρακαλώ να ξαπλώσεις παραυτα μήπως σου περάσει. Αν όχι, να μου το πεις γιατί προφανώς έχω κάνει κάποιο λάθος στη διατύπωση.

Θέλω να ξέρεις πάντως ότι τα σχόλια σου πάντοτε “αρχειοθετούνται” με τη δέουσα προσοχή.

Reply
Γεώργιος Π. 25 June 2015 at 13:12

@Γεωρ.Γεωργ.
Σαφώς δέν εννοώ εκπαίδευση. Βέβαια, αναφερόμενος στήν παιδεία ,υπεισέρχεται καί η εκπαίδευση τών νέων.Όχι γιά νά ξεφύγω από τό παρόν,αλλά νά διαμορφώσω τό μέλλον .Τό παρόν πού ζούμε ήλθε από τό παρελθόν . Αυτό θέλω νά τονίσω αναφερόμενος στίς κυβερνήσεις τών τελευταίων δεκαετιών…
Θά ήθελα νά δώ ανθρώπους μέ όραμα,πού νά εμφορείται μέ κίνητρο τήν αγάπη γιά τήν πατρίδα τους,τήν γλώσσα τους,τά παιδιά τους, τόν συμπολίτη τους .(αδιάφορο τό χρώμα τής παράταξής τους)
Πολιτικούς μέ αρετή καί τόλμη.
Νά μή μακρηγορήσω γιά τήν εκπαίδευση τών νέων μας,γιά τά πρότυπα πού ορίσαμε στό σχολείο,στήν τηλεόραση , αυτούς πού ψηφίζοντας ,τούς υποδείξαμε ως παραδείγματα…
Αυτά κατά τήν γνώμη μου είναι σημαντικά λάθη ,μέρος τών οποίων ζούμε σήμερα τά αποτελέσματα.
Γιά τούς Έλληνες πού προκόβουν ή καί διαπρέπουν εκτός τών συνόρων,θεωρώ ότι όταν βρίσκονται σέ
ευνομούμενες χώρες,μπορούν νά δείξουν τήν εργατικότητά τους,ή καί τήν μεγαλοφυία τους ακόμη,χωρίς νά εμποδισθούν ή περιθωριοποιηθούν.
Εδώ μέ τήν απίστευτη έλλειψη Δικαίου πού βιώνουμε,ζούμε αυτά πού ζούμε..
Δέν γίνεται νά υπάρξει δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη,χωρίς έλεγχο τών ασκούντων τήν εξουσία.
Απόλυτος σουρεαλισμός…καί τραγικός συνάμα.
Γιά τήν Κύπρο δέν γνωρίζω πολλά,αλλά δέν θά τούς κατηγορήσω πού πολλοί δέν θέλανε νά ενωθούν
(κυβερνηθούν), από τήν Ελλάδα.

Reply
Kostas Dimopoulos 25 June 2015 at 20:03

Thanks doc….will do…

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.