Γάφει ο Ηλίας Κονοφάγος και ο Νίκος Λυγερός.
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ανακάλυψης του κοιτάσματος Ζορ, είναι ότι πρόκειται για φυσικό αέριο το οποίο είναι βιογενές, δηλαδή αυτούσιο μεθάνιο κυρίως, πολύ νεότερο και δεν προέρχεται από το σπάσιμο του πετρελαίου. Αυτό το γεγονός δεν είχε ληφθεί υπόψη στα κλασικά μοντέλα των εκτιμήσεων των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι με το κοίτασμα Ζορ, η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ ανοίγει νέους δρόμους και δημιουργεί προοπτικές που δεν είχαν υπολογιστεί, ενώ βλέπουμε ότι είναι υπεργιγαντιαία κοιτάσματα που αλλάζουν όλα τα δεδομένα της περιοχής. Πρέπει λοιπόν ν’ αλλάξουμε και τα κλασικά μοντέλα σε αυτήν την περίπτωση, διότι δεν πρόκειται για ψαμμίτες, δηλαδή άμμος αλλά για ασβεστόλιθους που με το νερό εμπεριέχουν στοιχεία του φαινομένου Karstification, κατά συνέπεια έχουν εξαιρετικά μεγάλο πορώδες. Διότι ήταν σε παλαιολιμνοθάλασσες για εκατομμύρια χρόνια και μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν μεγάλα σπήλαια γεμάτα με φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι εκτιμήσεις και τα μοντέλα πρέπει να τροποποιηθούν και αυτή η πράξη θα έχει σημαντικότατες θετικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά στην ΑΟΖ μας. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ασχοληθούμε με διαφορετικό τρόπο μ’ αυτόν τον τομέα για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και για να προσδιορίσουμε καλύτερα και τις περιοχές όπου πρέπει να γίνουν σεισμικές έρευνες. Διότι με αυτά τα δεδομένα, αποδεικνύεται ότι πρέπει να έχουμε μια ευρύτερη ματιά για να είμαστε ανοιχτοί σε νέες γεωλογικές δομές ακόμα και στην περιοχή μας. Η Ελλάδα και η Κύπρος μέσω της τριμερούς με την Αίγυπτο μπορούν να παίξουν ένα δυναμικό ρόλο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
[Πηγή – http://www.lygeros.org/articles?n=21405&l=gr]
Η νίκη της Κύπρου μέσω του κοιτάσματος Ζορ
Η. Κονοφάγος , Ν. Λυγερός
Πολλοί στην Κύπρο θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλο κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ εκτός από το κοίτασμα Αφροδίτη. Άλλοι θεωρούν ότι με το κοίτασμα Ζορ έχασε μια ευκαιρία κι αυτό σε υψηλό επίπεδο. Ενώ η πραγματικότητα είναι ριζικά διαφορετική. Στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου και τουλάχιστον άλλα τέσσερα κοιτάσματα πετρελαίου, όπως το δείξαμε με τις αναλύσεις μας. Όσον για το κοίτασμα Ζορ τα πράγματα είναι θεαματικά. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου βρίσκεται κατά 99,9% εντός της αιγυπτιακή ΑΟΖ, μόνο που ξεχνάμε ότι η γεωλογική δομή του έχει το 1/6 που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία ακόμα κι από αρμόδιους. Έτσι αν εξετάσουμε την τομή της γεωλογικής δομής, θα ανακαλύψουμε ότι υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου, πολύ πιο κάτω από το κοίτασμα φυσικού αερίου κι ότι αυτό βρίσκεται κατά το ήμισυ στην κυπριακή ΑΟΖ. Με άλλα λόγια η Κύπρος θα απολάβει το 50% της εξόρυξης αυτού του κοιτάσματος. Η ENI προβλέπει ήδη να κάνει την επόμενη γεώτρηση του χρόνου γι’ αυτό το κοίτασμα. Με άλλα λόγια, θα βοηθήσει την Κύπρο και από την πλευρά της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Πρέπει λοιπόν να σταματήσει οριστικά η Κύπρος να μιλά αποκλειστικά για το κοίτασμα Αφροδίτη, αφού υπάρχουν τόσα αποθέματα που αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να γίνει και μια καινοτόμα αλλαγή στο κυπριακό μοντέλο της αξιοποίησης της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλιώς δεν μπορούν να συμπεριλάβουν αυτά τα στοιχεία. Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ μέσω του πετρελαίου του αποτελεί μια νίκη για την Κύπρο και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε στρατηγικά.
Πηγή – http://www.lygeros.org/articles?n=21404&l=gr
Ενισχυμένη η Κύπρος με νέα δεδομένα
Ν. Λυγερός
Ενισχυμένη η Κύπρος με νέα δεδομένα από το πετρελαϊκό κοίτασμα Ζορ, αφού αυτό αφορά άμεσα την κυπριακή ΑΟΖ. Με άλλα λόγια η Αίγυπτος δεν παίζει μόνο τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως νόμιζαν μερικοί. Και δεν είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο της Κύπρου. Άρα είναι ένας ισχυρός παίχτης που βοηθά την Κύπρο και την Ελλάδα. Η τριμερής αποκτά με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη ισχύ και δεν φαίνεται πια ως μόνο μια διπλωματική κίνηση αλλά ως μια στρατηγική πράξη για τις τρεις χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον με το κοίτασμα πετρελαίου η σχέση της Κύπρου με την Αίγυπτο θα ενισχυθεί και σε πρακτικό επίπεδο και μάλιστα σε πλαίσιο συνεκμετάλλευσης. Σε αυτό το πεδίο δράσης βρίσκονται η ENI από την πλευρά της αιγυπτιακής ΑΟΖ και η Total από την πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ. Και επειδή υπάρχει και οριοθέτηση και τα συμβόλαια παραχώρησης από τις δύο πλευρές, οι δύο εταιρείες μπορούν να πράξουν συνεργατικά για το θέμα της εξόρυξης αφού πρέπει να επιλέξουν το καλύτερο σημείο για την γεώτρηση που αφορά βεβαίως τις δύο πλευρές με διπλό τρόπο λόγω της Κύπρου και της Αιγύπτου. Συνειδητοποιούμε λοιπόν ότι η Κύπρος με αυτά τα νέα δεδομένα και του συμμαχικού της πλαισίου, πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί την πορεία της με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δίχως να απεμπολήσει από μόνη της δικαιώματα και κυριαρχικά δικαιώματα μέσω δεσμευτικών κειμένων και παράλογων συμφωνιών, διότι όλη αυτή η υψηλή στρατηγική αφορά την ελευθερία της Κύπρο
http://www.lygeros.org/articles?n=21407&l=gr
[Μετάφραση του πρώτου κειμένου στα αγγλικά]
Zohr’s biogenic gas and the prospects for Greece and Cyprus
E. Conophagos, N. Lygeros
Translated from the Greek by Athena Kehagias
One of the most important elements of the discovery of the Zohr reserve, is that it is regarding natural gas which is biogenic, ie, mainly unmodified methane, much newer and one not deriving from breaking down oil.
This fact was not taken into account in the classic models of estimation of hydrocarbon reserves in the eastern Mediterranean.
Therefore, with the Zohr reserve, the Italian company ENI opens new paths and creates perspectives which were never taken into account prior, while we simultaneously see that it regards hypergigantic reserves which alter all the data of the region.
We should therefore alter the classic models as well in this case, because it is not regarding psammites (sandstones), ie sand, but limestones, which with the water, they are containing components of the Karstification phenomenon, consequently they obtain extremely high porosity.
Because it was situated in paleo-lagoons for millions of years, and in that way large caves were created, filled with natural gas.
This practically means, that both the estimates, and the models, should be amended accordingly, and such action will have substantially positive consequences for both Greece and Cyprus regarding our EEZ’s.
It is necessary therefore, to get involved differently in regards to this sector, in order to be more efficient and to also identify more precisely the areas where seismic surveys should take place.
Because with these data, as indicated, we need to have a broader look, in order to be more susceptible to new geological structures even in our own region.
Greece and Cyprus can play a dynamic role through the tripartite with Egypt in both the Eastern Mediterranean and the European Union.