Sunday 6 October 2024
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία Σπύρος Κρεμεζής

Κυβερνητικές αθλιότητες για τη χειραγώγηση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Γράφει ο Σπύρος Κρεμεζής cf83cf85cebcceb2cebfcf8dcebbceb9cebf-cf84ceb7cf82-ceb5cf80ceb9cebacf81ceb1cf84ceb5ceafceb1cf82

Πριν λίγο καιρό είχα γράψει ότι η τελευταία ελπίδα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά δεν είχα φανταστεί πού μπορούσε να φτάσει το καθεστώς (ναι, “καθεστώς” είναι μια κυβέρνηση που έχει δικαστές υπό παρακολούθηση), προκειμένου να αποτρέψει την κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, που απειλεί να ακυρώσει όλη τη μεθόδευση του διαγωνισμού. Κάποιοι δικαστές του ΣτΕ στοχοποιούνται επειδή δεν σκύβουν το κεφάλι, ενώ το καθεστώς προσπαθεί απεγνωσμένα να στρέψει την προσοχή αλλού (ελάφρυνση χρέους, δηλώσεις Ερντογάν κλπ). Εχθρός του καθεστώτος, όπως όλων των καθεστώτων, είναι η αλήθεια. Ας συνδέσουμε λοιπόν τις τελείες για να δούμε την εικόνα:

Από τη ματαίωση της πρώτης διάσκεψης στις 30 Σεπτεμβρίου με την επίκληση του “κλίματος” (βαρύ σφάλμα του προέδρου του ΣτΕ) ως τις διασκέψεις της 12 και 14 Οκτωβρίου, μεσολάβησαν δύο εβδομάδες. Χρόνος αρκετός για να κάνει η κυβέρνηση υλικές “προσφορές” προς τους δικαστικούς (αυξήσεις στους ανώτατους, επιστροφή αναδρομικών κλπ), αλλά και για να ασκηθούν παρασκηνιακές πιέσεις στους δικαστές που είχαν εντοπιστεί ως “διαφωνούντες” στη διάσκεψη της 30 Σεπτεμβρίου. Κάποιοι θιασώτες του τσιπρέικου “δε γίνονται αυτά τα πράγματα” ήταν πεπεισμένοι ότι με το “μασάζ” η κυβέρνηση θα πετύχαινε τους στόχους της. Ήμουν από αυτούς που πίστευαν και πιστεύουν ότι θα πετύχει το αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί τώρα πια το διακύβευμα είναι η στοιχειώδης αξιοπρέπεια των δικαστών.

Ο μόνος τρόπος να αποφύγει ο νόμος Παππά την κρίση της αντισυνταγματικότητας, είναι να απορριφθούν οι αιτήσεις ακυρώσεως ως απαράδεκτες για τυπικούς λόγους, κι έτσι να μην ασχοληθεί καθόλου το δικαστήριο με τα κεντρικά ζητήματα (συνταγματικότητα, περιορισμός αριθμού αδειών σε 4 κλπ.). Αυτή είναι και η πρόταση του εισηγητή συμβούλου. Όμως οι διασκέψεις της Τετάρτης 12/10 και της Παρασκευής 14/10 δεν κατέληξαν σε απόφαση επί του παραδεκτού, γεγονός που μαρτυρά έντονες διαφωνίες εντός της διάσκεψης. Και παρ’ ότι είναι άγνωστοι οι αριθμητικοί συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν, μπορεί να βγάλει κανείς ορισμένα  συμπεράσματα από όσα συνέβησαν την Παρασκευή:

  • Το πρωί έγινε τηλεφώνημα για βόμβα, που προκάλεσε τη διακοπή της διάσκεψης για λίγες ώρες.
  • Η κυβέρνηση κατέθεσε φάκελο εγγράφων για το επόμενο στάδιο της διάσκεψης, δηλ. για τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας κλπ., επειδή σύμφωνα με αξιόπιστα ρεπορτάζ είχε εσωτερική πληροφόρηση ότι η διάσκεψη θα ξεπεράσει τους σκοπέλους του παραδεκτού των δικογράφων και θα μπει στο θέμα της αντισυνταγματικότητας του νόμου.
  • Δημοσιεύθηκε υποκλαπείσα ηλεκτρονική αλληλογραφία δικαστή του ΣτΕ με νεώτερη συνάδελφό του που χαρακτηρίστηκε ως “ροζ σκάνδαλο”. Η δημοσίευση της αλληλογραφίας έγινε στην ιστοσελίδα zougla.gr και είχε σαφή στοιχεία εκβιασμού (ονόματα καλυμμένα επειδή “αναμένουμε να μας καλέσει ο εισαγγελέας”). Ο Π. Καμμένος έσπευσε να διαδώσει το λινκ της “Ζούγκλας” με ανάρτησή του στο twitter, σχολιάζοντας υποκριτικά ότι “πλήττεται το κύρος του Συμβουλίου της Επικρατείας”.
  • Το βράδυ της Παρασκευής ο Ν. Παππάς κατέθεσε επειγόντως στη Βουλή τη γνωστή τροπολογία περί αυτόματης διακοπής εκπομπής των υφισταμένων τηλεοπτικών σταθμών εντός 5 ημερών, την οποία αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν.
  • Το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν σενάρια ανασχηματισμού που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του Ν. Παππά (αρμόδιου υπουργού για τις τηλεοπτικές άδειες) από τον Δ. Τζανακόπουλο, νομικό σύμβουλο του Α. Τσίπρα. Και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Παππάς, αν και στόχευε στην πρώτη τριάδα της σταυροδοσίας για την Κ. Επιτροπή, ήρθε όγδοος. Γεγονός που διευκολύνει το “άδειασμά του”, αν χρειαστεί.

Συμπέρασμα: η συνολική εικόνα δείχνει μεγάλη νευρικότητα από πλευράς κυβέρνησης (ιδίως Ν. Παππά) και ενδεχομένως πληροφόρηση ότι η διάσκεψη “δεν πήγαινε καλά”.

Σήμερα λοιπόν εγκαταλείπονται και τα προσχήματα: η κομματική “Αυγή” παίρνει τη σκυτάλη και διασύρει ονομαστικά στο πρωτοσέλιδό της τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, τον οποίο “έδειχνε” ανώνυμα το zougla.gr την Παρασκευή, δημοσιεύοντας τα υποκλαπέντα emails του. Ταυτόχρονα δημοσιεύονται σενάρια νέας ματαίωσης της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ και σύγκλησής της με νέα, διαφορετική σύνθεση…

Όμως για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρξει κώλυμα αριθμού δικαστών που θα ξεπερνούν τον αριθμό των δύο αναπληρωματικών μελών της σύνθεσης, δηλαδή κώλυμα τουλάχιστον τριών δικαστών. Ήδη υπάρχει κώλυμα ενός Συμβούλου λόγω προβλήματος υγείας (εμφράγματος) που υπέστη – άρα μένουν να βρεθούν άλλοι δύο δικαστές, για όποιον (τυχόν…) απεργάζεται το σενάριο αυτό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος κίνησε χθες πειθαρχική δίωξη κατά του αντιπροέδρου που φέρεται εμπλεκόμενος στο “ροζ σκάνδαλο”, παρ’ ότι από τα δημοσιευθέντα emails δεν προκύπτει η διάπραξη κάποιας παρανομίας. Αυτή η δίωξη δεν αποτελεί λόγο εξαίρεσης του δικαστή από τη διάσκεψη, παρά μόνο αν δηλώσει ο ίδιος κώλυμα. Και αν κρίνουμε από το γεγονός ότι την “ανώνυμη” δημοσίευση των emails (Παρασκευή) ακολούθησε η ονομαστική διαπόμπευσή του στην Αυγή (σήμερα), ο εκβιασμός που του έγινε μάλλον έπεσε στο κενό. Οπότε απομένει να δούμε αν κάποιοι άλλοι δικαστές θα δηλώσουν κώλυμα, ή αν ο πρόεδρος θα βρει κάποια άλλη διαδικαστική φόρμουλα…

Ό,τι και να συμβεί όμως, ακόμα και αν συγκληθεί άλλη Ολομέλεια με διαφορετική σύνθεση, το μόνο κέρδος για την κυβέρνηση θα είναι μάλλον λίγος χρόνος. Η εξώφθαλμη προσπάθεια χειραγώγησης και απαξίωσης του Δικαστηρίου καθιστά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών εμβληματική για την αξιοπρέπειά του και το θεσμικό του ρόλο. Και αυτό δεν αλλάζει ούτε με “καλοπιάσματα”, ούτε με εκβιασμούς, ούτε και με την αλλαγή της σύνθεσης της Ολομέλειας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας στάθηκε και στο παρελθόν όρθιο απέναντι σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα, και μάλιστα πολύ απειλητικότερα – η ιστορία του επιτάσσει να μην υποκύψει στην τσογλανοπαρέα του Τσίπρα.

Αλλά το θέμα δεν σταματάει εκεί: έχει και η κοινωνία, η οργανωμένη δημοκρατική κοινωνία, το ρόλο της. Δε νοείται να διασύρεται δημόσια ανώτατος δικαστής, εν μέσω διάσκεψης, από την κυβερνητική κομματική εφημερίδα, και να μην κουνιέται φύλλο. Οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα έπρεπε να είχαν ήδη ασχοληθεί με την παραβίαση του απορρήτου της αλληλογραφίας του. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα έπρεπε ήδη να έχει ασχοληθεί με την αντιθεσμική και χυδαία συμπεριφορά του υπουργού Ν. Παρασκευόπουλου, που είναι μέλος του ΔΕΠ του. Οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων*, οι δικηγορικοί σύλλογοι και οι επιστημονικοί φορείς θα έπρεπε ήδη να έχουν πάρει θέση για όσα συμβαίνουν. Και εμείς, οι πολίτες, οφείλουμε να είμαστε παρόντες, να κρατήσουμε το θέμα στην επικαιρότητα όπου μπορούμε, έστω στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Εκεί μέσα στο “Αρσάκειο”, κάποιοι άνθρωποι υφίστανται ασφυκτική πίεση από το καθεστώς και πληρώνουν ήδη βαρύ τίμημα, προσπαθώντας να μείνουν πιστοί στον όρκο και τη συνείδησή τους. Είμαστε νοερά μαζί τους.

Πηγή

*Προσθήκη: λίγα λεπτά πριν την πρώτη δημοσίευση του παρόντος άρθρου είχε δημοσιευθεί σχετική ανακοίνωση από την Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, την οποία δεν είχα δει όταν το έγραφα.

1 comment

Δεξιός 18 October 2016 at 22:19

Συγχαίρω τον κ.Κρεμεζή για τον θαρραλέο αντικαθεστωτικό του λόγο. Ναι, είναι προφανές πως το κομμουνιστικό παρακράτος, ο ένοπλος τομέας του των Εξαρχείων, αλλά και ο υπόκοσμος του κοινού ποινικού δικαίου και της μαφίας με τον οποίο έχει οργανική σχέση, βρίσκονται σε οργασμό. Και βέβαια από κοντά και τα Καραμανλικά ανδρείκελα του παρακράτους και των μαφιόζων του. Όλη η σοσιαλιστική συμμορία της μεταπολίτευσης προσπαθεί να αναστήσει το διεφθαρμένο και παρακμιακό καθεστώς της, αυτή τη φορά παρασιτώντας επί των μνημονιακών δανείων. Καθήκον της Αστικής Παράταξης είναι να ξεκινήσει την απολύμανση/αποκομμουνιστοποίηση πρώτα μέσα από την ίδια την παράταξη και φυσικά, με το που αναλάβει την διακυβέρνηση, με το ξεδόντιασμα του κομμουνιστικού φιδιού σε όλο το εύρος της κρατικής μηχανής.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.