Γράφει ο Νίκος Λυγερός.
Τώρα που έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο, Νοτιοδυτικά Κρήτης και Δυτικά Κρήτης, ξέρουμε επίσημα ποιες κοινοπραξίες διεκδικούν συμφωνία έρευνας. Για το Ιόνιο πρόκειται για την κοινοπραξία Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια, δηλαδή μια ελληνοϊσπανική συμμαχία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι η μόνη για αυτόν τον διαγωνισμό.
Για την Κρήτη, δηλαδή και τις δύο θαλάσσιες περιοχές, πρόκειται για την κοινοπραξία ExxonMobil – Total – Ελληνικά Πετρέλαια, δηλαδή μια ελληνοαμερικανογαλλική συμμαχία εντός ΝΑΤΟ.
- ΟΙ ΗΠΑ είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ από το 1949.
- Η Γαλλία είναι και αυτή ιδρυτικό μέλος από το 1949 και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1957.
- Η Ισπανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1982 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1986.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι με την Ελλάδα που είναι στον ΝΑΤΟ από το 1952 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, έχουμε δύο ισχυρές συμμαχίες και σε επίπεδο γεωστρατηγικό. Το γεγονός ότι οι δύο κοινοπραξίες με κοινό παίχτη τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι υποψήφιες σε δύο ανεξάρτητους διαγωνισμούς και είναι οι μοναδικές στον καθένα, διευκολύνει τις στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας, αφού θα μπορεί να υπογράψει συμβόλαια μαζί τους χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστικό πλαίσιο. Έτσι το χρονικό διάστημα των 60 ημερών, όπου η Ελλάδα θα δώσει την επίσημη απάντηση στις δύο κοινοπραξίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την συνέχεια και για τα δεδομένα των συμβολαίων αφού γίνουν διαπραγματεύσεις. Αυτό κι αν είναι μια επιτυχία για τον Διαγωνισμό Υδρογονανθράκων αλλά και για την ελληνική ΑΟΖ βέβαια.
“Η ΕΔΕΥ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι σήμερα 5 Μαρτίου 2018 στις 17:00 ώρα έληξε αισίως η προθεσμία για τους διαγωνισμούς :
Α. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»», ΦΕΚ Β’ 2848/11-08-2017 και,
Β. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα «Ιόνιο», ΦΕΚ Β’ 2849/11-08-2017, με την κατάθεση των κάτωθι προσφορών:
Α. Κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και
Β. Κοινοπραξία Repsol – ΕΛΠΕ για το Ιόνιο.
Η διαδικασία υποβολής προσφορών κύλησε ομαλά, τηρουμένων όλων των νόμιμων προϋποθέσεων. Η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών, με σκοπό την εισήγησή της προς τον Υπουργό ΠΕΝ για την ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών”.
1 comment
σέ ποιά Ἑλληνική ΑΟΖ ἀναφέρερεται; Ἀφοῦ τό Ἑλλαδιστάν δὲν τολμᾶ νὰ τὴν ἀνακηρύξῃ καί μιλᾶ γιά διάφορες θαλάσσιες ζῶνες!