Γράφει ο Νίκος Λυγερός.
Η Τουρκία θεώρησε ότι θα μπορούσε να φλερτάρει με την Ρωσία χωρίς κανένα κόστος. Κάπου κάπου φαίνεται ότι ξεχνά ότι βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Βέβαια είναι λογικό ειδικά αυτήν την περίοδο που το ύφος της είναι τόσο προκλητικό. Το πλαίσιο του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι ευέλικτο αλλά δεν είναι τόσο ελαστικό όσο θα το ήθελε.
Όσο κάνει γενικόλογες κινήσεις με την Ρωσία, η Τουρκία έχει το ελεύθερο αν αφορούν το διπλωματικό επίπεδο. Αλλά τα πράγματα είναι ριζικά διαφορετικά όταν το θέμα είναι στρατιωτικό. Επίσης οι θέσεις των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες και οικονομικά και στρατιωτικά.
Έτσι το γεγονός ότι η Τουρκία προχωρά σε συνομιλίες με τη Ρωσία για αγορά οπλικού συστήματος S-400, άρχισε να ενοχλεί την αμερικανική κυβέρνηση σε βαθμό που μιλά τώρα ακόμα και για ακύρωση των πωλήσεων των F-35. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη μιλήσει για την ασυμβατότητα των οπλικών συστημάτων εντός ΝΑΤΟ αλλά επειδή βλέπουν ότι η Τουρκία είναι αργόστροφη, εξηγούν πια ότι δεν μπορεί να παίζει ταυτόχρονα με αγορά S-400 και F-35.
Επί της ουσίας η αγορά ρωσικού οπλικού συστήματος S-400 αποτελεί μια νέα κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Θεωρούν ότι δεν μπορεί η Τουρκία να είναι στο ΝΑΤΟ και να κάνει ό,τι θέλει με τον εξοπλισμό της.
Έτσι για την Τουρκία υπάρχει πλέον μια πίεση που βέβαια δεν είχε προβλέψει γιατί πάντα εκτιμά ότι οι άλλοι την έχουν ανάγκη κι ότι θα το βουλόσουν ότι και να κάνει. Όμως η κυβέρνηση άλλαξε στις ΗΠΑ και τα κόλπα της Τουρκίας δεν περνούν πια τόσο εύκολα. Τώρα θα πρέπει να κάνει επιλογές που θα έχουν στρατηγικές επιπτώσεις αφού δεν μπορεί πια να παίζει με τον ίδιο τρόπο.
Επίσης επειδή υπάρχει το ακόμα γενικότερο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας λόγω της συμπεριφοράς της, θα υπάρξουν κυρώσεις και κατά της Τουρκίας μέσω των κατασκευαστικών εταιριών που έχουν συνεργασία μαζί της. Οι ΗΠΑ με την πρωτοβουλία τους άλλαξαν το πεδίο δράσης και τώρα η Τουρκία θα πρέπει να κινηθεί ανάλογα θέλει δεν θέλει.
3 comments
Στις 23 Ιουνίου 2018 η τελετή παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους F-35A της Τουρκικής Αεροπορίας.
https://twitter.com/e_amyna/status/987095606324756480
@ Πέτρος
Η πληροφορία σας προέρχεται από το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) και μάλλον δεν ισχύει, προς το παρόν τουλάχιστον.
Προς το παρόν, έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και σε σχέση με την πώληση όπλων στην Τουρκία. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα, συζήτηση της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικά με το ύψος των αμυντικών δαπανών και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά. Η Επιτροπή δεν έχει δώσει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, όμως Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές, παρουσίασαν ορισμένα βασικά στοιχεία του.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με το νομοσχέδιο ζητείται από το Πεντάγωνο να παρουσιάσει μια έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αυτή, ζητείται να ανασταλεί η πώληση σημαντικών αμυντικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Το NDAA απέχει ακόμη πολύ από το να γίνει νόμος των ΗΠΑ. Η τελική μορφή του θα προκύψει κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Βουλής και της Γερουσίας που θα συζητήσουν τις διαφορετικές εκδοχές του κειμένου που θα εγκριθούν από τα δύο σώματα του Κογκρέσου αργότερα φέτος. Ίδωμεν
Πηγή: //hellasjournal.com 6/05/2018.
Αυτά με την Τουρκία, που οι Αμερικανοί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι θα τη χάσουν. Τόσον καιρό το φυσάνε και δεν κρυώνει!
Σε μας τώρα, στον τομέα των εξοπλισμών, ανακοινώθηκε ότι πάρθηκε μια σημαντική απόφαση από την παρούσα κυβέρνηση, για συνολικό πακέτο εξοπλισμών και αναβαθμίσεων οπλικών συστημάτων, που θα υλοποιηθεί την προσεχή πενταετία.
Απόφαση που θα επιβαρύνει τους ήδη χειμαζόμενους Έλληνες πολίτες με ποσό άνω των 3 δισ €, πληρωτέο σε μια δεκαετία – αλλά που κρίθηκε απαραίτητη για την ενίσχυση της αποτρεπτική δύναμης της χώρας, εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης από την πάντα “νευρική” Τουρκία.
ΟΚ. Να συμφωνήσω. Απαραίτητη. Όμως εξίσου απαραίτητη κι επιτακτική, είναι η ανάγκη για την παρούσα και την επόμενη κυβέρνηση, να προχωρήσει επιτέλους, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου στο έδαφος και στη θάλασσα, ιδίως των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, και της ανακήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες πλην της Τουρκίας.
Περιμένω να δώ, τον λαλίστατο κατά τα άλλα και χαριεντιζόμενο με τους Σκοπιανούς Κοτζιά, πως θα χειρισθεί τη γλώσσα του επί αυτών των θεμάτων στην προσεχή επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν πάει άλλο και δεν του αξίζει να είναι μια ζωή γονατιστός.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις που δεν θα τολμήσουν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων, προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, θα είναι υπόλογες εσχάτης προδοσίας.
Δείτε εδώ τι παίζεται!
http://www.cretetv.gr/9101-antitheseis-energeiakoi-poroi-aoz-kai-geopolitikh