Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στις 1μμ είχε προγραμματιστεί στη βουλή των Σκοπίων η συζήτηση για την αλλαγή του ονόματος της χώρας βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Τι και αν το δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου ουσιαστικά ακυρώθηκε λόγω της τεράστιας αποχής που σημειώθηκε; Οι μεγάλοι και ισχυροί έκαναν τον δικό τους λογαριασμό και έπρεπε πάση θυσία η συμφωνία να προχωρήσει.
Από τις 1μμ λοιπόν ξεκίνησε μία διαδικασία στο σκοπιανό κοινοβούλιο, η οποία έμελλε να τελειώσει τα μεσάνυχτα. Τι διαδραματίστηκε όλες αυτές τις ώρες; Διαδικτυακοί ιστότοποι των Σκοπίων – μη κυβερνητικοί – περιέγραψαν το κλίμα και την ένταση που δημιουργήθηκε.
Συγκεκριμένα έγραψαν:
«από το μεσημέρι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με πλήρη εξοπλισμό έχουν κυκλώσει το κοινοβούλιο».
«ασκείται μία άνευ προηγουμένου πίεση στους βουλευτές του VMRO-DPMNE. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Βόρειο Κορέα. Ο Ζάεφ δίνει μεγάλες υποσχέσεις σε βουλευτές για να στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών, όμως είναι πολύ αμφίβολο εάν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών» (εδώ).
Λίγο αργότερα: «οι πιέσεις στους βουλευτές του VMRO-DPMNE είναι άνευ προηγουμένου, έκλεισαν βουλευτές της αντιπολίτευσης σε γραφείο και ακούγονται οι κραυγές του ενός από αυτούς!!», «πλήθος αστυνομικών στο κοινοβούλιο», «ασκούνται έντονες πιέσεις σε βουλευτές του VMRO. Κάποιοι μιλούν για πρακτικές πραξικοπήματος», «αυτή τη στιγμή ο Ζάεφ έχει συγκεντρώσει 75 βουλευτές».
Σε μία ιστοσελίδα αναφέρθηκε το εξής: «Ο Αμερικανός πρέσβης Jess Bailey με τον Ζόραν Ζάεφ (πρωθυπουργό) και τον Αλί Αχμέτι (πρόεδρο του μεγαλύτερου Αλβανικού κόμματος των Σκοπίων) βρίσκονται στο γραφείο του προέδρου του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι» (εδώ).
Κάποιοι σκοπιανοί γράφουν στο διαδίκτυο: «όσο και να προσπαθήσει ο Ζάεφ δεν θα τα καταφέρει».
Άλλος δημοσιογράφος γράφει: «χάος στο κοινοβούλιο. Άλλοι κλαίνε, άλλοι κρύβονται στα γραφεία. Τέσσερεις βουλευτές είναι κλεισμένοι σε ένα γραφείο και πιέζονται από κυβερνητικούς παράγοντες. Aστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται γύρω από τo κοινοβούλιο με πλήρη εξοπλισμό, γεγονός που δημιουργεί φόβο για πιθανή άσκηση βίας» (εδώ).
Το αποτέλεσμα αυτών των «Δημοκρατικών διαδικασιών»; Βρέθηκαν 80 βουλευτές να υπερψηφίσουν την αλλαγή του ονόματος (εδώ). Με το αζημίωτο φυσικά, απ’ ότι λένε οι κακιές γλώσσες…
Μετά από όλα αυτά, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μικόσκι στην συνέντευξη τύπου που έδωσε χαρακτήρισε έγκλημα την υπερψήφιση της αλλαγής του ονόματος των Σκοπίων από μέρος των βουλευτών του κόμματός του. Ανέφερε ότι οι βουλευτές αυτοί απειλήθηκαν και εκβιάστηκαν μέσω των διώξεων που τους είχαν ασκηθεί, όπως επίσης ότι τους προσφέρθηκαν χρήματα (εδώ). Οκτώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων, οι επτά από αυτούς ανήκαν στο VMRO-DPMNE. Το κόμμα τους διέγραψε και έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματά τους που είναι τα ακόλουθα: Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα – Μίλεσκα, Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα – Σταρόβα και Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς (η 8η είναι η Βλάντανκα Αβίροβιτς). Επίσης ο Κρίστιαν Μικόσκι σε αυτή την συνέντευξη τύπου αποκάλεσε διεφθαρμένη την ηγεσία του κράτους των Σκοπίων και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που έγινε στο κοινοβούλιο θα είναι η αρχή του τέλους για τον Ζάεφ. Τέλος κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στην παρούσα κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε εγκληματική και προέβλεψε ότι ο λαός θα την τιμωρήσει σκληρά.
Ήδη οι 8 βουλευτές που υπερψήφισαν την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων, βρίσκονται σε περιορισμό και συνεχή αστυνομική προστασία. Πολίτες των Σκοπίων χαρακτηρίζουν τους βουλευτές αυτούς προδότες, όπως επίσης τους επιτίθενται και με άλλους προσβλητικούς και ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς (εδώ).
Αυτές οι πολύ σοβαρές εξελίξεις στο γειτονικό σλαβικό κρατίδιο. Με μία επιφύλαξη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μιας και ο αριθμός των 80 βουλευτών μπορεί να μην επαρκεί βάση του Σκοπιανού συντάγματος. Από την Παρασκευή σκοπιανά μέσα μετέδιδαν ότι απαιτούνται 81 βουλευτές (εδώ).
Όπως και να έχει πάντως όλα δείχνουν ότι το παιχνίδι εξελίσσεται πολύ σκληρό.
Να επαναλάβω ότι από πολλούς στα Σκόπια θεωρείται ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης παραχώρησαν την ψήφο τους με το αζημίωτο, μάλιστα σε ορισμένα σχόλια σε σκοπιανά μη κυβερνητικά site έχουν αναρτηθεί μακάβριες εικόνες με απαγχονισμένους ανθρώπους…
Και για να γυρίσουμε στα δικά μας, από το βράδυ της Παρασκευής σε ελληνικούς ιστότοπους αναφέρεται συνεχώς το όνομα του κ. Πάνου Καμμένου. Τι έχει να πει τώρα ο κ. Καμμένος χωρίς την στήριξη του οποίου δεν θα ήταν δυνατόν να παραδοθεί το ιερό όνομα της Μακεδονίας; Με ποιό δικαίωμα κάποιος βάζει πλάτη, προκειμένου να ξεπουληθούν τρεις χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας; Με αυτά που γίνονται θα σηκωθεί ο Παύλος Μελάς από τον τάφο του, μόνο που αυτή την φορά δεν θα κυνηγάει κομιτατζήδες, αλλά Έλληνες πολιτικούς!
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Πισοδέρι στις 17 Ιουνίου 2018 τη στιγμή κατά την οποία στις Πρέσπες παραδίδονταν το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Ήταν αυτός που βιντεοσκόπησε με το κινητό του τον αιμόφυρτο διαδηλωτή ο οποίος τυλιγμένος με την αιματοβαμμένη σημαία των Μακεδονικών Συνταγμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε viral και ευαισθητοποίησε την Ελληνική και Διεθνή κοινή γνώμη. Έχει δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με τίτλο «Πισοδέρι 2018 Επιτροπή Αγώνα».
original posted 21 October 2018
1 comment
Σιγουρα ασκηθηκαν μεγαλες πιεσεις, αλλα δεν ειμαι βεβαιος οτι εγινε χρηση βιας. Λιγο υπερβολλικα ακουγονται αυτα. Πολυ απλα,ο κ. Ζαεφ οτι δεν πετυχε με την πειθω, το πετυχε με το χρημα (των Αμερικανών). Everybody has a price, και οι αποστατες βουλευτες του VMRO δεν θα μπορουσαν να ειναι εξαιρεση. Αν εδιναν περισσοτερα λεφτα, θα μπορουσαν να εξαγορασουν και αλλους.
Οσο για τον Προεδροπάνο, η αληθεια ειναι οτι ειναι πλεον σε δεινη θεση.