Τι μπορεί να μας διδάξει σήμερα η Άλωση της Πόλης και η θυσία του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου; Τι σχέση είχε η Βυζαντινή αυτοκρατορία με την ελληνική κληρονομιά και τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες του 21ου αιώνος;
Ο συντελεστής του Cognosco Team και διεθνολόγος Μάριος Νοβακόπουλος ανέλυσε όλα τα παραπάνω στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Χολέβα στην Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM.
Ακούστε την ενδιαφέρουσα εκπομπή:
3 comments
Εύγε! Δύο σπουδαίοι πατριώτες Συντηρητικοί διανοούμενοι σε ένα Συντηρητικό ραδιόφωνο συζητούν ενα θέμα με το οποίο αηδιάζει κάθε ελληνόφωνος Αριστερός. Απόλαυσις!
Χριστιανική συνείδηση, πάνω απ’ όλα: αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος ολόκληρης της Ρωμαιοσύνης: των σύγχρονων (εθνικά) Ελλήνων, πάλαι ποτέ Ρωμαίων, των Ρουμ της Μέσης Ανατολής, της Τουρκίας, της Βορείου Αφρικής, των Ρωμνι/Αρμνι από τις ανατολικές πλαγές των Καρπαθίων μέχρι και την μικρά Βλαχία…αν χαθεί αυτός ο κρίκος, χάθηκε και η ενότητα! Η ελληνιστική παιδεία και η ρωμαϊκή αυτοκρατορική κληρονομιά, που μαζί με τον Χριστιανισμό συνέθεσαν την ρωμαϊκή εθνοτική ταυτότητα (μεταβαλλόμενη ως προς τον χρόνο, μέχρι σήμερα!), αποτέλεσαν και αποτελούν τους τρείς βασικούς άξονες της ταυτότητάς μας. Η έμφαση στην αναζήτηση της “ελληνικότητας” ενός μεταβαλλόμενου κόσμου, από την εποχή του Καρακάλλα μέχρι την Εικονομαχία, και από την Φραγκοκρατία μέχρι την Οθωμανοκρατία και έως στις μέρες μας, δεν αναδεικνύει τον πολιτισμό μας σε όλο του το μεγαλείο. Μάλλον τον αδικεί. Διότι ο Χριστιανισμός απάντησε στην φιλοσοφία των Ελλήνων όχι με φιλοσοφία, αλλά με την Ανάσταση των Νεκρών, με την κατάργηση του Θανάτου! Οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν έκαναν ελληνική Φιλοσοφία: έδιναν το Ύδωρ το ζων στους πιστούς, στα μέλη του Σώματος του Χριστού. Το αν η Ελληνιστική Κοινή ήταν το εργαλείο διάδοσης των γραπτών των Πατέρων, αυτό δεν αναδεικνύει τον αρχαιοελληνικό ή ελληνιστικό πολιτισμό ως τον στόχο για την ζωή μας, ημών των Χριστιανών. Όμορφη η γλώσσα στην οποία γραφτήκαν τα ιερά κείμενα. Όμορφη και η χριστιανική τέχνη: η αγιογραφία, η υμνωδία, η μουσική…αλλά η πίστη μας είναι πάνω από αυτά! Αλλοίμονο αν στεκόταν σε αυτά! Θα μας γέμιζε με θλίψη, θα μας έφερνε σε αδιέξοδο, σε ατελείωτο μαρτύριο…
http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674986510
A leading historian argues that in the empire we know as Byzantium, the Greek-speaking population was actually Roman, and scholars have deliberately mislabeled their ethnicity for the past two centuries for political reasons.