Είναι εύκολο να γευτείτε το κρασί σαν επαγγελματίας δοκιμαστής. Σε άρθρα με lifestyle περιεχόμενο σαν και αυτό θα βρείτε τις καλύτερες συμβουλές για το πώς να δοκιμάσετε το κρασί και πώς να το αξιολογήσετε.
Θυμηθείτε ότι η γευσιγνωσία κρασιού, η κατανάλωση και η αξιολόγηση από τη μια σχετίζονται, αλλά από την άλλη είναι διαφορετικές ικανότητες. Η γευσιγνωσία περιστρέφεται περισσότερο γύρω από την κατανόηση του αν ένα κρασί σας αρέσει, ή όχι. Από την άλλη η αξιολόγηση του οίνου είναι μια βαθύτερη ματιά στο κρασί.
Το πρώτο βήμα στην κατανόηση του πώς να γευτείτε το κρασί είναι ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Έχετε την δική σας γεύση και κανένας δεν μπορεί να αποφασίσει τι κρασί είναι καλύτερο για τον ουρανίσκο σας. Ο πιο απλός τρόπος για να το δείτε ποιό κρασί σας αρέσει είναι να δοκιμάσετε δύο ή τρία διαφορετικά από την ίδια κατηγορία και να τα συγκρίνετε. Μπορείτε να επισκεφθείτε και μια κάβα στην Αθήνα με κρασιά για να σας βάλουν λίγο στο κλίμα και να σας προτείνουν διάφορες επιλογές. Έτσι κι αλλιώς το μυστικό για να γευτείτε το κρασί σαν επαγγελματίας δοκιμαστής είναι να χρησιμοποιήσετε την όραση, την γεύση, την όσφρηση και την αφή σας.
Η πρώτη επαφή με ένα κρασί ξεκινάει με τα μάτια. Προσπαθήστε να κρατήσετε το κρασί πάνω από μια λευκή επιφάνεια, κάτι που θα σας επιτρέψει να παρατηρήσετε το βάθος του χρώματος από το χείλος μέχρι το κέντρο του ποτηριού. Τα βαθύτερα και πλουσιότερα χρώματα επιτρέπουν στον δοκιμαστή να καταλάβει ότι αυτό είναι ένα συμπυκνωμένο κρασί. Η συγκέντρωση και το βάθος της γεύσης στον ουρανίσκο είναι εξίσου ένα θετικό στοιχείο.
Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε και τα δάκρυα του κρασιού. Είναι εκείνα που θα σας ενημερώσουν για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ και το επίπεδο γλυκύτητας στο κρασί, βέβαια δεν αποτελούν ένδειξη ότι θα σας αρέσει το κρασί ή όχι.
Το επόμενο που πρέπει να αξιολογήσετε είναι η όσφρηση. Λέγεται ότι το 85% της γεύσης προέρχεται από την αίσθηση της όσφρησης. Αλλά δεν μπορείτε να μυρίσετε το κρασί χωρίς πρώτα να το στριφογυρίσετε στο ποτήρι. Μυρίζοντας ένα κρασί μπορεί να σου πει πολλά για τον πιθανό χαρακτήρα του. Για παράδειγμα, όταν εξετάζουμε κρασιά από ποικιλίες μπορντό, που παρεμπιπτόντως είναι ένα πολύ ωραία κρασιά ως δώρα για χριστούγεννα, καθώς και μερικά κρασιά από την ποικιλία ροδανό, οι μυρωδιές από τα βατόμουρα και τα δαμάσκηνα υποδεικνύουν ότι το κρασί είναι κατασκευασμένο από ώριμα μούρα, που προσφέρουν έντονα αρώματα, υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης και αλκοόλ στο κρασί.
2 comments
Το επόμενο άρθρο τού “Αντιβάρου” θα περιέχει συνταγές μαγειρικής μήπως;
Μιας και το ρίξαμε στην οινογνωσία, μήπως ξέρει κανείς να μού πει πώς είναι ο γνήσιος ‘μακεδονικός οίνος’; Είναι αυτός ο ίδιος που έπινε ο Αλέξανδρος και … τού έφτιαχνε κεφάλι και την πλήρωσε ο Κλείτος και η Περσέπολη;
Κε ανθέλληνα “Πατριώτη”, βλέπεις ότι είσαι τόσο σαχλαμάρας που κανείς δεν μπήκε ακόμα στον κόπο να σου απαντήσει..
Να και 60 λεπτά που παίρνετε για τα πληρωμένα σχόλια σας.
Χαιρετίσματα στον Σόρος και στην Γκρέτα..