Γράφει ο Αλέξανδρος Ζώρης
Λεωνίδας Λεωνίδου. “Γεώργιος Γρίβας Διγενής Βιογραφία” τόμος 1ος, εκδόσεις Επιφανίου
Πρόκειται για τον 1ο από τους 4τόμους της βιογραφίας που έγραψε ο Λεωνίδας Λεωνίδου για τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα – Διγενή και καλύπτει την περίοδο από την γέννηση του έως και το 1950, η οποία είναι και η πιο άγνωστη στο ευρύ κοινό! Το βιβλίο είναι επίπεδου διδακτορικής διατριβής και για άλλη μια φορά ένας”ερασιτέχνης”(Ο Λεωνίδου είναι πτυχιούχος Φυσικής και έχει μεταπτυχιακό στην Ηλεκτρονική) βάζει τα γυαλιά στους επαγγελματίες ιστορικούς! Δεν υπάρχει πτυχή της ζωής του Γρίβα που να μην καλύπτεται από το βιβλίο, μέσα από επίσημες, πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, έγγραφα του ίδιου του Γρίβα, έγγραφα του Φόρειν Όφις καθώς και αφηγήσεις στον συγγραφέα, συγγενών και φίλων του Γρίβα. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό επίσης, αφήγηση πουδεν κουράζει (παρά την πυκνή και αναλυτική μορφή της) καθώς και επαρκής αναφορά του ιστορικού πλαισίου στο οποίο έζησε ο Γρίβας για καλύτερη κατανόηση των γεγονότων από τον αναγνώστη (παρόλα αυτά, σε γεγονότα όπως ο Εθνικός Διχασμός είναι εμφανές ότι ο συγγραφέας δεν κάνει επαρκή και απόλυτα σωστή ανάλυση). Μνημειώδες έργο και σίγουρα μαζί με τα βιβλία του Σπύρου Παπαγεωργίου, η καλύτερη απάντηση στους συκοφάντες του Γρίβα!
Λεωνιδας Λεωνιδου
“Γεώργιος Γρίβας Διγενής Βιογραφία” τόμος 2ος, εκδόσεις Επιφανίου
Στον δεύτερο τόμο της εξαιρετικής βιογραφίας του Γεωργίου Γρίβα – Διγενή, έχουμε την περιγραφή και ανάλυση του αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, από την προετοιμασία μέχρι τον τερματισμό του (1950-1959) καθώς και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, το πως έβλεπαν τον αγώνα της ΕΟΚΑ οι Βρετανοί, οι κομμουνιστές (ΑΚΕΛ), οι Έλληνες πολιτικοί εκείνης της εποχής κλπ. Όλα μέσα από πρωτογενείς πηγές, απόρρητα έγγραφα, μαρτυρίες πρωταγωνιστών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Πρόκειται για βιβλίο που περιέχει κυριολεκτικά τα πάντα σχετικά με αυτό που καταπιάνεται!
2 comments
Ευχαριστώ για την κριτική σας. Λεωνίδας Λεωνίδου.
Τιμή μου να δημοσιεύω τέτοια κείμενα, διότι το έργο σας είναι πραγματικά μνημειώδες κύριε Λεωνίδου. Ευχαριστώ πολύ το Αντίβαρο για την δημοσίευση.
Αλέξανδρος Ζώρης