Tuesday 1 October 2024
Αντίβαρο
1830-Απελευθέρωση-Βαλκανικοί Αναδημοσιεύσεις Μακεδονία

Η συναρπαστική ιστορία της θρυλικής καπετάνισσας Περιστέρας Κράκα. Η Ελληνίδα που για να εκδικηθεί για τον αδερφό της έγδαρε τους Τούρκους ζωντανούς

Αναδημοσίευση από εδώ 

Η Περιστέρα Κράκα (1860-1938) υπήρξε αρχηγός ανταρτικού σώματος (“καπετάνισσα”) Μακεδονομάχων κατά την Μακεδονική επανάσταση του 1878 που είχε αίτημα την κατάργηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου με την οποία μεγάλο μέρος της Οθωμανικής Μακεδονίας προσαρτάτο στη Βουλγαρία.

   

Στη Σιάτιστα Κοζάνης υπάρχει άγαλμα προς τιμή της, με επιγραφή που την χαρακτηρίζει «Ανυπότακτη τουρκοφάγο Αμαζόνα, λεοντόκαρδη καπετάνισσα».

Η Περιστέρα Κράκα ήταν αρχηγός επαναστατικού σώματος, την περίοδο της Επαναστάσεως των Ελλήνων στη Μακεδονία, το 1878. Αδελφή του καπετάν Γούλια Κράκα, γεννημένη στη Σιάτιστα Κοζάνης το 1860.

Αποφάσισε να βγει στο αντάρτικο όταν οι Τούρκοι την κάλεσαν για ανάκριση. Διέφυγε ντυμένη άντρας και πήγε να συναντήσει τον αδελφό της.

Όταν οι Τούρκοι έπιασαν τον αδερφό της και τον έγδαραν ζωντανό, η Περιστέρα ανακηρύχτηκε αρχηγός του αντάρτικου και ορκίστηκε να εκδικηθεί τον μαρτυρικό θάνατο του αδερφού της.

Στα 17 της ανέλαβε την αρχηγία ενός σώματος, το οποίο ξεπερνούσε τους 40 άνδρες και έγινε αξιόμαχη και αποτελεσματική. Σύντομα έφτασε στα ίχνη των δολοφόνων του αδερφού της, τους οποίους εκδικήθηκε με το ίδιο τρόπο.

 

Η Περιστέρα πολεμούσε με θάρρος για την ένωση με την ελεύθερη Ελλάδα.


Είχε κόψει τα μαλλιά της κοντά και πολεμούσε σαν άντρας. Είχε το ψευδώνυμο «Καπετάν Σπανοβαγγέλης» και είχε ξεκινήσει κλεφτοπόλεμο με τους Τούρκους στις περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς.


Οι εφημερίδες μιλούσαν με θαυμαστό τρόπο για ένα κορίτσι, το οποίο, ντυμένο σαν παλικάρι, πολεμούσε σ’ ένα αντάρτικο σώμα δείχνοντας την ανδρεία και την ευτολμία της.


Απ’ τα αναρίθμητα κατορθώματά της ξεχωρίζουμε την πυρπόληση του σταθμού χωροφυλακής στό Τζουμά Πτολεμαίδος και την εξολόθρευση ενός τουρκικού αποσπάσματος στά Καραγιάννινα.


Η εκπληκτική αυτή Μακεδόνισσα χαρακτηρίστηκε από τη γαλλική εφημερίδα «Λε Παπιγιόν» ως η Ζαν Ντ’ Αρκ του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τον Ι. Αποστόλου: «Επί εξ μήνας κατόπιν κανείς Τούρκος στρατιωτικός δεν ημπορούσε να κοιμάται ήσυχος. Απιστεύτως γενναία,… η κόρη αυτή, προς την οποίαν επί τέλους ηναγκάσθη να συνθηκολογήσει μία ολόκληρος Αυτοκρατορία. Της έδωσαν αμνηστία…»


Αφού οι Τούρκοι της πρόσφεραν αμνηστία, σταμάτησε τη δράση της και έζησε για λίγο ήρεμα στη Σιάτιστα.

Όμως αργότερα οι Τούρκοι το μετάνοιωσαν και αιφνιδιαστικά περικύκλωσαν το σπίτι της. Η πανέξυπνη γυναίκα τους αντιλήφθηκε και διέφυγε στην Θεσσαλία το 1882.

Παντρεύτηκε έναν από τους συντρόφους της, τον καπετάν Περδίκη, όμως ο άντρας της συνελήφθη στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος με την κατηγορία της ληστείας και φυλακίστηκε στην Αίγινα.


Ωστόσο πήγε η ίδια η Περιστέρα στην Αθήνα και συνάντησε τον Βασιλιά Γεώργιο Α’ για να του εξηγήσει πως ο άντρας της δεν ήταν ληστής, αλλά πολέμησε τον Τούρκο και προστάτεψε τους υπόδουλους Έλληνες της Μακεδονίας.

Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση, η Περιστέρα πήρε μέρος μπροστά στο Βασιλιά Γεώργιο Α’ σε αγώνα σκοποβολής, νίκησε στο σημάδι τους αξιωματικούς του βασιλιά, κερδίζοντας έτσι αμνηστία για τον άντρα της.

Αφού κατάφερε να απελευθερώσει τον άνδρα της, επέστρεψε στη Θεσσαλία. Πέθανε το 1938 σε ηλικία 78 ετών.

Υπάρχει μνημείο της στη Σιάτιστα, στην επιγραφή του αγάλματος γράφει:
«ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΕΦΑΝΗΚΕ ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΗ ΚΟΡΗ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΣΑΝ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ ΣΤΟ ΓΡΙΒΑ Τ’ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΗΤΑΝ Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ, Η ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ ΑΜΑΖΟΝΑ, Η ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΗ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ, Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ΚΡΑΚΑ».

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.