Tuesday 2 July 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Βρετανία

Βρετανικές εκλογές. Έρχονται οι Εργατικοί με φόρα

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Αφήνουμε τις Γαλλικές εκλογές, οι οποίες θα κριθούν την επόμενη Κυριακή βέβαια, και πιάνουμε τις Βρετανικές.

Έρχονται οι Εργατικοί με πολύ μεγάλη φόρα!

Οι Συντηρητικοί θα έχουν από 70-170 έδρες από τις 650 συνολικά. Θα χάσουν και πάρα πολλά παραδοσιακά κάστρα τους σε όλη τη χώρα. Επίσης, ως ποσοστό θα κινηθούν κοντά στο 20% και θα είναι αρκετά κοντά το κόμμα του Φαράζ! Πανωλεθρία.

Οι λόγοι είναι οι εξής.

1. Κυβερνούν από το 2010. 14 χρόνια είναι πάρα πολλά και η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια είναι τεράστια. Ίσως ο νυν πρωθυπουργός να είναι ο καλύτερος όλων αυτής της περιόδου (James Cameron, Theresa May, Boris Johson, Liz Truss). Δημοψηφίσματα για Σκωτία και για Ευρώπη, Μπρέξιτ και διαχείρισή του, χρεώνονται στο κόμμα ως αρνητικά σχεδόν από όποια πλευρά και να το βλέπει κανείς!

2. NHS, δηλαδή το Σύστημα Υγείας. Στο ΗΒ αυτό είναι κάτι σαν εθνική θρησκεία. Σήμερα υπάρχουν περίπου 7.5 εκατομμύρια άνθρωποι που περιμένουν στις ουρές. Για πληθυσμό 65 εκατομμυρίων, είναι τεράστιο. Όλοι ξέρουν κάποιον που περιμένει υπομονετικά στην ουρά για μήνες επί μηνών.

3. Μεταναστευτικό. Ούτε το μπρέξιτ κατάφερε πολλά. Δυσαρεστημένοι όλοι για όλα. Η μία πλευρά δυσαρέσκειας που θέλει πιο σκληρά μέτρα οδηγεί στο κόμμα του Φαράζ, η άλλη πλευρά που βάζει προτεραιότητες σε άλλα ζητήματα, οδηγεί στους Εργατικούς.

4. Οικονομία. Τον Σούνακ τον ξεχώρισα στο debate όταν κέρδισε την αρχηγία η Truss. Γνωρίζει τα νούμερα και την οικονομία. Διαχειρίστηκε με άριστο τρόπο το furlough scheme μετά την κρίση του κόβιντ (προς όφελος των πολλών), μείωσε τον πληθωρισμό, έκανε μέχρι και περικοπές σε φορολογικούς συντελεστές (national insurance) όχι μία αλλά πολλές φορές. Χρεώνεται όμως τις ελαφροίσκιωτες πολιτικές άλλων στο κόμμα του, όπως του Μπόρις που τραβούσε το χαλί της Μαίη μέχρι να πέσει, και όταν ήρθε ο ίδιος απλά προσπαθούσε να κάνει τα ίδια με αυτά που πριν δεν του άρεσαν πριν, αλλά και της Τρας που ανακοίνωσε φορολογικά μέτρα ξαφνικά, χωρίς να είναι κοστολογημένα, και η αγορά την κρέμασε και αυτήν και την χώρα για ένα διάστημα, με αποτέλεσμα να έρθει μετά ο Σούνακ στη θέση της μέσα σε 10 μέρες.

Παρότι ο πληθωρισμός έπεσε πράγματι στο μισό την περίοδο Σούνακ (ίσως από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη αυτήν την περίόδο κρίσης, διότι παντού υπάρχει ακρίβεια), η κοινή γνώμη είναι εναντίον του για την οικονομία.

Έτσι, έρχονται οι Εργατικοί με φόρα.

Από την Παρασκευή νέος πρωθυπουργός ο Keir Starmer.

Ορίστε, δεν χρειάζεται τώρα ούτε καν να δείτε τις ειδήσεις την Πέμπτη το βράδυ! Τα μάθατε όλα από σήμερα! Θρίαμβος με 40%+ των Εργατικών με υπερδιπλάσιο ποσοστό και 3-4 φορές περισσότερες έδρες.

Για να δούμε τι θα κάνει κι αυτός!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.