Wednesday 11 December 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Μέση Ανατολή Πρόσωπα

Φαρίς αλ-Χουρί (1877 – 1962). Ο Ελληνορθόδοξος διπλωμάτης και πολιτικός που έγινε πρωθυπουργός της Συρίας και διαμόρφωσε την χώρα του

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Ο Φαρίς αλ-Χουρί ήταν ενεργό μέλος του εθνικιστικού κινήματος κατά του γαλλικού αποικιακού ελέγχου στη Συρία. Η συνεισφορά του ήταν κυρίως σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

  • Γεννήθηκε στο χωριό Κφειρ της περιοχής Χασμπάγοα στον σημερινό Λίβανο σε οικογένεια Ελληνορθόδοξων. Το 1914-16 έγινε ο Χριστιανός βουλευτής στο Οθωμανικό Κοινοβούλιο εκπροσωπώντας την Δαμασκό, όμως το 1916 παραιτήθηκε.
  • Στις 18 Σεπτεμβρίου 1918, ο Χουρί δημιούργησε μια προγραμματική κυβέρνηση με μια ομάδα επιφανών ατόμων στη Δαμασκό, με επικεφαλής τον Πρίγκιπα Σαΐντ αλ-Τζαζαϊρί. Ο Χουρί ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην νέα συριακή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρίντα Πασά αλ-Ρικάμπι. Η θέση του ανανεώθηκε από τον Πρωθυπουργό Χασίμ αλ-Ατάσι τον Μάιο του 1920. Κατείχε αυτή τη θέση μέχρι που ο Βασιλιάς Φαισάλ εκθρονίστηκε και οι γαλλικές αποικιακές δυνάμεις επέβαλαν την εντολή τους στη Συρία τον Ιούλιο του 1920. Ο Χουρί έθεσε τα θεμέλια για το Υπουργείο Οικονομικών της Συρίας, δημιούργησε την υποδομή του, διένειμε τις διοικητικές του αρμοδιότητες, διαμόρφωσε τους νόμους του και επέλεξε το προσωπικό του. Το 1923, βοήθησε στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δαμασκού και μαζί με μια ομάδα έμπειρων δασκάλων, μετέφρασε ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών του από τα Οθωμανικά Τουρκικά στα Αραβικά.
  • Ανεξαρτησία της Συρίας: Ο αλ-Χουρί εργάστηκε στο πλαίσιο της Γαλλικής Εντολής στη Συρία (1920-1946), η οποία καθιερώθηκε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γαλλική Εντολή ήταν μέρος των μεταπολεμικών συμφωνιών που έγιναν από την Κοινωνία των Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες η Γαλλία ανέλαβε τον έλεγχο της Συρίας και του Λιβάνου. Η συριακή αντίσταση, που περιλάμβανε προσωπικότητες όπως ο αλ-Χουρί, προσπαθούσε να τερματίσει τον γαλλικό έλεγχο μέσω διπλωματικών και λαϊκών κινημάτων.
  • Εθνικό Μέτωπο της Συρίας: Ο αλ-Χουρί ήταν ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Μετώπου (1940), μιας πολιτικής συμμαχίας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της συριακής ανεξαρτησίας από τον γαλλικό έλεγχο. Το Εθνικό Μέτωπο υποστήριξε τη δημιουργία μιας πιο ανεξάρτητης συριακής κυβέρνησης και ηγήθηκε των προσπαθειών για διαπραγμάτευση με τις αποικιακές γαλλικές αρχές.
  • Διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία: Ο αλ-Χουρί ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν τελικά στην ανεξαρτησία της Συρίας το 1946. Αν και δεν συμμετείχε άμεσα στις στρατιωτικές προσπάθειες απελευθέρωσης, οι διπλωματικές του ενέργειες ήταν καθοριστικές. Το 1941 έγινε μέρος της Συριακής Εθνικής Συνέλευσης και υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Συρίας για σύντομο χρονικό διάστημα τα πρώτα χρόνια μετά την ανεξαρτησία. Στη μεταπολεμική περίοδο, η Γαλλία αποσύρθηκε σταδιακά από τη Συρία, και το 1946, η Συρία απέκτησε πλήρη ανεξαρτησία.
  • Πρωθυπουργός και άλλοι ρόλοι: Ο Φαρίς αλ-Χουρί υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Συρίας το 1944-1945 και το 1954-55. Διετέλεσε Πρόεδρος της Συριακής Βουλής τέσσερις φορές (1938-39, 1943-44, 1945-46, και 1947-49) και έγινε ο πρώτος πρέσβης/εκπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ (1946-48). Ήταν γνωστός για τη δέσμευσή του στην κυριαρχία της Συρίας και για τις προσπάθειές του να προωθήσει την ενότητα των διαφόρων πολιτικών παρατάξεων στη χώρα.Ενώ ο Φαρίς αλ-Χουρί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτησία της Συρίας, οι στρατιωτικές προσπάθειες που οδήγησαν στο τέλος της γαλλικής κυριαρχίας έγιναν κυρίως από ομάδες όπως ο Συριακός Αραβικός Στρατός, που αγωνίστηκαν εναντίον της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας. Η τελική φάση της απελευθέρωσης ήρθε το 1946, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γάλλοι αποχώρησαν υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας και λόγω της πολιτικής κατάστασης στη Συρία.Ο Φαρίς αλ-Χουρί ήταν μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα και διπλωμάτης που εργάστηκε ακούραστα για την ανεξαρτησία της Συρίας. Η συνεισφορά του επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία της Συρίας μέσω πολιτικών καναλιών, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του σύγχρονου συριακού κράτους μετά την πλήρη ανεξαρτησία του το 1946.

    Ήταν γνωστός για τη δέσμευσή του στην κυριαρχία της Συρίας και για τις προσπάθειές του να προωθήσει την ενότητα των διαφόρων πολιτικών παρατάξεων στη χώρα.

Η θέση του πρωθυπουργού της Συρίας είναι η ανώτερη θέση που έχει λάβει ποτέ Χριστιανός στην χώρα.

 

Πληροφορίες από την αγγλική Wikipedia και αλλού – δυστυχώς το λήμμα στα ελληνικά απουσιάζει!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.