Monday 30 September 2024
Αντίβαρο
Αλβανία Ευρώπη Νικόλαος Αναδιώτης

Εφαρμογή Κράτους Δικαίου στην Αλβανία (Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

Εφαρμογή Κράτους Δικαίου στην Αλβανία

προς την Επιτροπή
Άρθρο 144 του Κανονισμού
Νικόλαος Αναδιώτης (NI)

 

Στις 29 Μαΐου 2024 η Διπλωματική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EEAS) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στον κόσμο[5].

Στο τμήμα της έκθεσης για την Αλβανία, και συγκεκριμένα στη σελίδα 7 αναφέρεται ότι «στις 14 Μαΐου 2023, οι τοπικές/δημοτικές εκλογές στην Αλβανία διεξήχθησαν γενικά σε ήρεμο κλίμα»[6].

Ως γνωστόν, σε αυτές τις Δημοτικές στον Δήμο Χειμάρρας κέρδισε η παράταξη του Φρέντυ Μπελέρη (νυν ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ).

Τον Δήμο Χειμάρρας συνέχισε όμως να διοικεί η παράταξη που έχασε τις εκλογές, και μάλιστα επί 15 μήνες! Μέχρι τον Αύγουστο του 2024.

Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά από τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν εγκαθιδρύθηκε η Δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα, η παράταξη που χάνει τις εκλογές να συνεχίσει να κυβερνά, και η παράταξη που κερδίζει τις εκλογές να παραμένει στην αντιπολίτευση!

Ερωτάται η Επιτροπή

  1. Γιατί δεν υπήρξε η παραμικρή καταγγελία της Αλβανίας για την κατάφωρη αυτή παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της Δημοκρατίας;
  2. Διερευνήθηκαν οι λόγοι που διέλαθε της προσοχής της Διπλωματικής Υπηρεσίας της ΕΕ αυτό το γεγονός και ζητήθηκαν ευθύνες από τους συντάκτες της EEAS για την απουσία καταγραφής του;

[5] https://www.eeas.europa.eu/eeas/2023-annual-report-human-rights-and-democracy-world-0_en?page_lang=en

[6] https://www.eeas.europa.eu/sites/default/files/documents/2024/2023%20EU%20country%20updates%20on%20human%20rights%20and%20democracy_2.pdf

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.